Stormöte på Lundsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. I dag hölls ett möte på riksinternatskolan Lundsberg där elever och deras föräldrar samlats för lyssna på internatchefen Björn Söderman, som redogjorde för innebörden av Skolinspektionens respektive förvaltningsrättens beslut.

Aulan, som rymmer 300 personer, var nästan fullsatt med elever, föräldrar och lärare på eftermiddagens möte som varade en knapp halvtimme.

– Vi har gått igenom praktiska saker som att det fortfarande finns ett oerhört överhängande hot om stängning, säger internatchefen Björn Söderman.

Enligt honom har en handfull av skolans 170 elever ännu inte kommit tillbaka till skolan.

– Vissa vill avvakta och se vad som händer, de kommer eventuellt tillbaka nästa år, säger Björn Söderman.

Han säger att skolan jobbar hårt med värdegrundsfrågor för att händelser som den misstänkta misshandeln med strykjärn aldrig ska upprepas.

– Vi fortsätter att adressera frågorna, och påvisar allvaret för eleverna, men vi kan aldrig ha en bevakning som omöjliggör att det inträffar.

TT: Kritiker menar att den misstänkta misshandeln beror på en hierarkisk kultur med kamratuppfostran. Hör liknande händelser till internatlivet?

– Nej. Jag har inte varit med om något liknande tidigare.

Efter mötet i aulan hölls flera föräldramöten i de olika elevhemmen. Charlotta, som inte vill säga sina efternamn, har en dotter på skolan.

– Strykjärnsincidenten var ett fruktansvärt misstag. Skolinspektionen har rätt i sin kritik, men att stänga skolan var inte bra, säger hon.

Hennes dotter går på skolan för att få hjälp med sin dyslexi.

– Hon har gått på skolor i Stockholm, men där har hon inte kunnat få hjälp. Jag har belånat huset för att ha råd att ge henne den bästa utbildningen, säger Charlotta.

Ett studieår på Lundsberg kostar ungefär 220 000 kronor.

– Det kan vara lite stelt här, jag hade nog inte passat själv. Men här finns Sveriges bästa utbildning, säger Charlotta.

Efter en misstänk misshandel på ett elevhem, där två yngre elever ska ha bränts med strykjärn, stängde Skolinspektionen skolan. Men Lundsberg överklagade och förvaltningsrätten beslutade i fredags att skolan ska hållas öppen tills rätten når ett slutligt beslut.

L'Estrade sade i helgen till TT att skolverksamheten verkligen drar i gång igen på måndag.

TT

Publicerad: