Inrikes

Dna ska spåra stulna kyrkoskatter

INRIKES

Stockholm. Kyrkorna hoppas stoppa stölder genom att märka sina kulturskatter med konstgjort dna, skriver Dagens Nyheter. I framtiden kan konstgjort dna även användas av privatpersoner.

Märkning med dna används redan bland annat i Storbritannien för att spåra stulen koppar. Svenska kyrkan har sedan i höstas använt metoden för att bestryka koppar med ett osynligt dna-skikt. När tjuvarna senare försöker sälja kopparn kan handlare med hjälp av UV-ljus avslöja om den är stulen. Det sker då vätskan fluorescerar i ljuset.

Syntetiskt dna - unika och spårbara ämnen - används tillsammans med en kodnyckel. På det sättet kan man senare bevisa att det upphittade föremålet tillhör exempelvis en kyrka, förklarar Tore Olsson, laboratoriechef på Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Ofta är det någon form av vätska som försiktigt penslas på föremålen. Det gör att du har en möjlighet att ha en osynlig märkning som de som stjäl inte vet hur de ska hantera, säger han till TT.

I framtiden kan konstgjort dna även användas av privatpersoner.

– Det är inte konstigare än att larm och övervakning, som var något som bara företag hade förr i världen, i dag är vardagsmat för många villaägare, säger Tore Olsson.

Han drar paralleller till de elektroniska stöldskydd som har minskat antalet bilstölder med ungefär 75 procent sedan år 2000.

– Det stoppar den narkotikapåverkade busen som får för sig att stjäla en bil genom att bryta upp dörren, men de sofistikerad tjuvarna har hittat andra vägar, säger Tore Olsson.

TT: Så i framtiden kanske tjuvarna även är kemister?

– Visst, kanske är det någon som funderar på att hur man kan behandla föremålen för att bli av med märkningen. Varje förebyggande åtgärd får nästan alltid en motåtgärd när det är tillräckligt mycket pengar i det.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes