SD-topp avgår efter rasistbråk

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. SD:s ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist avgår sedan en film visat hur han använt rasistiska och sexistiska skällsord vid ett bråk.

Almqvist kallade en kvinna för "hora" och en berusad man för "blatte lover".

Almqvist sade också till den kände komikern Soran Ismail att han "beter sig som en babbe just nu" vid bråket, som ägde rum i Stockholm sommaren 2010. Händelsen filmades av Kent Ekeroth, som nu är Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman, och Expressen har kommit över och publicerat filmklippet.

En då 21-årig kvinna reagerade på Erik Almqvists agerande i bråket. Efter en stunds diskussioner hörs Almqvist säga "Skit i den här lilla horan" i filmklippet.

SD:s ledning samlades på förmiddagen till ett krismöte kring filmen. På en pressträff i riksdagen sade sedan partiledaren Jimmie Åkesson att Almqvist avgår.

Det är bara en månad sedan Åkesson i ett brev till partimedlemmarna förklarat att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.

– Om filmen är korrekt så får han nog väldigt svårt att sitta kvar i riksdagen, det skulle verkligen förvåna mig. Det räcker ju egentligen med repliken "den här lilla horan", sade Johan Martinsson, statsvetare vid Göteborgs universitet som särskilt studerar politisk retorik och politikers uppförande, tidigare i dag.

– Att han förnekat replikerna gör det ju ännu värre. Hans läge är svårt ändå, men kanske hade en förklaring och att ligga lågt ett tag hjälpt honom, men det är inte särskilt sannolikt, säger Martinsson.

Almqvist har i Expressen bestämt förnekat alla replikerna och stötts i detta av de andra två. Almqvist lade för en tid sedan själv ut delar av mobilfilmen där alla rasistiska och sexistiska kommentarer redigerats bort.

Kent Ekeroth gick i god för Almqvist: "Jag kan intyga att det inte stämmer, anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia", skrev han på Facebook enligt Expressen. Även Christian Westling, som i dag sitter i partiets utrikespolitiska råd, stödde Almqvist på Facebook: "Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer."

Enligt en text på Almqvists Facebook-sida kan han nu inte minnas de uttalanden han uppges ha gjort i bråket.

"Expressen hävdar nu att man har videoklipp som styrker påståendena från tjafset på Kungsgatan för några år sedan. Det förvånar mig för jag minns inget av de orden som påstås och det gör mig så klart rejält ångerfull", står det på sidan.

TT har förgäves sökt Erik Almqvist och företrädare för SD för att få bekräftat att det är Almqvist själv som har skrivit texten.

Enligt texten ägde bråket rum tidigt på morgonen, efter en natt på krogen.

"Vi har ett flertal personer på oss som hetsar och kallar oss rasister och ger sig på oss fysiskt", står det på sidan.

Tiden före bråket uppges Almqvist även ha attackerats flera gånger, fått sitt hem sönderslaget och förlorat jobbet på grund av sitt arbetet för SD.

"Jag är hemskt ledsen för att ett par av mina allra värsta och sämsta ögonblick i livet har kommit fram nu några år senare", står det i texten.

"Jag blir bedrövad när jag ser den här filmen. Den visar prov på det mest avskyvärda: lögner, rasism, kvinnohat och våld", säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT om filmen.

Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Radio som skrivit en bok om SD, är inte förvånad över filmen.

– Inte direkt, det tycks ju ha varit en alkoholdränkt afton och tonläget är högt redan från början. Det är svårt att säga om detta ger en bild av hur partiets företrädare uppträder när ingen ser på, det går knappast till så här när man håller möten eller festar internt. Men man har definitivt en högre andel personer som uttrycker sig nedlåtande om till exempel invandrare än andra partier.

– Erik Almqvist är en högt uppsatt person inom partiet, gick väl med redan 2003 eller 2004, och har varit en väldigt viktig person i det Åkessonska projektet, säger Mattsson.

Händelsen skedde på Kungsgatan i Stockholm tidigt en morgon för två år sedan. SD-topparna Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth, som filmar händelsen med sin mobilkamera, hamnar först i en diskussion med komikern Soran Ismail. Denne kallas flera gånger "babbe" av Almqvist, en variant av blatte, och Almqvist säger att "nej, det är inte ditt land, det är mitt land", "du argumenterar som en liten fitta", och "du beter dig som en babbe".

Så dyker en kraftigt berusad man med invandrarbakgrund upp och försöker ta Ekeroths mobilkamera. Han drivs bakåt av de tre och kallas babbe och blatte-lover.

Den unga kvinnan kommer till hans undsättning och kritiserar att de är tre mot en, de käftar ett tag varvid Almqvist uppmanar de andra att "skita i den här lilla horan."

TT

Publicerad: