Lööf utmanar Reinfeldt och Borg

INRIKES

Stockholm. Centerledaren Annie Lööf är beredd att ta strid mot statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg om arbetsrätten, visade det sig på partistämman i dag.

Reinfeldt och Borg meddelade nyligen att de inte vill se några ändringar av arbetsrätten. Men Annie Lööf vill något annat.

– Vår agenda är tydlig. Jag har sagt det förut, men tänker fortsätta säga det tills neonskylten tänds. Vi behöver göra det ännu billigare att anställa. Vi behöver göra arbetsrätten mer rättvis och flexibel, inte en barriär mot anställning, sade Lööf.

Hon angrep även indirekt migrationsminister Tobias Billström, när hon kom in på vikten av att välkomna nyanlända.

– Inte en del av ett flöde, inte en volym. Inte en enhet. Inte utfyllnad, inte en svårighet utan en tillgång, sade Lööf.

Billström har bland annat fått kritik för sitt tal om att minska volymerna av asylsökande.

Lööf kritiserade också polisens utlänningskontroller.

– Det här är Sverige. I Sverige ska inte polisen kontrollera folk på grund av hud- eller hårfärg. Punkt slut, sade Lööf till kraftiga applåder.

På pressträffen efter talet sade Annie Lööf att det är oerhört viktigt att den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet vårdas.

– Avsikten med den var att ställa Sverigedemokraterna i ett hörn och gå emot den trend som varit vanlig i andra länder. Det andra skälet var att vi ville genomföra ett antal bra förslag, som vård för gömda. Det är synd att den överenskommelsen nu håller på att överges, sade Lööf.

Hon syftade på "olyckliga uttalanden" nyligen från migrationsministern, men även hårda uttalanden från Miljöpartiets Gustav Fridolin. Men Lööf vill inte gå MP tillmötes i deras krav på att "synnerligen ömmande omständigheter" ska bytas ut mot "särskilt ömmande omständigheter".

– Jag anser att vi ska vårda den överenskommelse som ingåtts.

Annie Lööfs tal innehöll annars inga nyheter. Hon underströk att Centerns idéer har spelat roll i svensk politik i 100 år. Och det är just idéer som ska avhandlas på stämman.

Partiets 500 ombud ska i tre dagar stöta och blöta förslaget till nytt idéprogram. På bordet ligger nu partistyrelsens i stora delar helt omarbetade version av det ursprungliga förslaget, som skapade skälvningar i hela partiet och tvingade hem partiledaren från julsemestern.

Borta är nu alla kontroversiella förslag om fri invandring, månggifte, ändrad arvsrätt och plattare skatt.

Något större motstånd mot dessa förändringar väntas inte på stämman. Ungdomsförbundet, CUF, och nyliberalerna i "Stureplanscentern" kommer att argumentera för de radikala förslagen, men kommer att se sig överröstade.

Bonus för låga utsläpp, mer förnybara drivmedel och fortsatt sänkt skatt på miljövänliga tjänstebilar är några andra inslag i Centerns idéprogram inför valet 2014. Partiet vill också införa en miljöpremie för lastbilar och slopa förmånsbeskattningen av kollektivresor som arbetsgivare betalar. C hoppas att samhället inom en generation är helt fritt från fossil energi.

Debatt och beslut börjar i morgon.

TT