Varning för halt väglag

Publicerad:
Uppdaterad:

Norrköping. Efter säsongens hittills kallaste natt slog halkan till och flera trafikolyckor inträffade. Och SMHI varnar inför kommande natt för underkylt regn i norra Norrland, utom fjällen.

Natten till lördagen blev rekordkall, med minusgrader i så gott som hela landet. Tjåkaape i Lappland hade minus 12 grader, men Eskilstuna i Sörmland och småländska Målilla stod inte långt efter, med -9 respektive -8 grader.

– Det är under det normala i fjälltrakterna och södra Sverige, men för att vara högtrycksläge är det inte ovanligt med så låga temperaturer, säger Anna Österman, jourhavande meteorolog på SMHI.

I samband med nederbörd blev det glashalt i backarna på E 4 i Östergötland och i Jönköpings län, med flera olyckor som följd.

Norr om Vaggeryd körde till exempel en långtradare av vägen och välte. En mindre skåpbil voltade och tre personer fördes till sjukhus. Flera andra avåkningar rapporterades också, även från Östergötland, men inte med några allvarligare personskador som följd.

Även natten till söndagen kommer att bli mycket kall. SMHI har utfärdat en varning för underkylt regn i Västerbotten, Norrbotten samt sydligaste och mellersta Lappland.

Men någon vinter är det inte fråga om ännu. Och i början av nästa vecka väntar mildare väder igen.

TT

Publicerad: