Journalister portas från SD:s landsdagar

Poltik. Ett tjugotal journalister nekas pressackreditering till Sverigedemokraternas landsdagar i november. Sverigedemokraterna skyller på platsbrist.

– De tål inte kritik, säger Aftonbladets politiska krönikör Lena Mellin, som är en av dem som portas.

Enligt Sverigedemokraterna ansökte 70 journalister om pressackreditering. 20 av dem fick inte komma. Lena Mellin har bevakat politik i över 30 år och aldrig varit med om något liknande.

– Sverigedemokraterna är Sveriges tredje största parti. De kommer förmodligen vara ännu större efter nästa val. Om det här är den väg ett så stort parti tar uppfattar jag det som ytterst oroande.

"Platsbrist är en bluff"

Förutom Lena Mellin har tidningens ledarskribent Anders Lindberg och reportern Kenan Habul nekats ackreditering. En av Mellins kollegor, samhällsreportern Pär Karlsson, fick dock en plats på landsdagarna den 27-29 november.

– När Pär ringde dem för att höra om han kunde ge mig sin ackreditering fick han ett blankt nej. Det här med platsbrist är en bluff. Annars skulle de ha låtit mig komma i stället.

Sverigedemokraterna kritiseras för att välja vilka journalister som ska bevaka deras landsdagar. Christian Krappedal, pressassistent hos Sverigedemokraterna säger att de inte känner sig "trygga" med Mellin. Därför får hon inte ta Pär Karlssons plats.

– Vi har förtroende för Pär Karlsson, att han kan rapportera korrekt från landsdagarna. Vi känner oss trygga med honom, säger Krappedal till Dagens Nyheter.

Krappedal betonar samtidigt att ingen är portad och att det handlar om platsbrist.

Sorterar ut journalister

– Vi har två pressrum och har varit tvungna att förhålla oss till rummens storlek och deras kapacitet. Det är en säkerhetsfråga. Vi förstår att många vill komma och vi har försökt få med så många tidningar som möjligt.

Statsvetaren Jonas Hinnfors säger att det är ett unikt agerande.

– De finns partier som kan tycka att de är misshandlade och kommer fel ut i media. Men man sväljer förtreten och fortsätter att vara öppen. Det här är ett agerande där SD skiljer ut sig genom att man börjar sortera personer de har förtroende för.

TT: Är SD:s agerande odemokratiskt?

– Det går inte att säga utifrån det som skett nu att all pressfrihet är i fara. Men den här typen av reglering som SD gör nu är problematisk i en demokrati. Om de fortsätter i samma riktning och vill reglera den fria pressen ytterligare då kan man se med oro på den utvecklingen.

TT