Inrikes

Flygbolag: Ta med saker till migranter

INRIKES

Flyktingkrisen. Flera flyg- och resebolag låter nu sina resenärer ta med extra bagage med förnödenheter till flyktingar i nöd.

– Vi ska till Lesbos och kommer ta med oss tjugo kilo, säger resenären Saga Nurmi.

Nu får resenärer på SAS- och Norwegian-flygningar möjligheten att checka in extra bagage, med förnödenheter till flyktingar, på resor till Medelhavsområdet.

– Vi låter kunder som reser till Medelhavsområdet ta med extra bagage kläder, skor och hygienartiklar till flykttingar i nöd. Vi är jätteglada att vi kan erbjuda den här möjligheten och kan bidra med något själva, säger Malin Selander, presschef på SAS.

Många förfrågningar

Resenärer behöver inte betala något extra för bagaget, anmäla eller ansöka om detta i förväg.

Flygbolagen tog besluten under fredagen med anledning av den gånga veckans flyktingkatastrof.

– Vi har fått väldigt många förfrågningar från resenärer om de kan ta med extra bagage. Det är en droppe i havet, men vi vill bidra med något, säger Astrid Mannion, vid Norwegians presstjänst.

Det är oklart hur länge resenärer kommer kunna ta med extra bagage.

Lämnar till nätverk

Saga Nurmi, 25, och Malin Åkerström, 36, har sedan länge planerat en solsemester till den grekiska ön Lesbos. De har nu bestämt sig för att hjälpa flyktingar i nöd istället för att sola och bada.

– Vi ska ta med oss tjugo kilo extra bagage. Vi har varit i kontakt med ett nätverk som har koll på vilka saker som behövs och samlat ihop främst skor från familj och vänner, säger Saga Nurmi.

De har även samlat in pengar som de ska köpa förnödenheter för.

– Vi kommer att köpa olika saker och lämna över det till ett nätverk som hjälper flyktingarna, säger Saga Nurmi.

Ving har sedan juni månad tillåtit sina kunder att ta med sig 20 kilo - utan kostnad.

– Om du vill är du välkommen att ta med förnödenheter till flyktingar, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes