Rödgrön seger i Stockholm och Malmö

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Allt talar för att det blir maktskifte i stadshuset i Stockholm, medan det rödgröna blocket regerar vidare i Malmö.

I Göteborg är det mer komplicerat.

När nästan alla valdistrikt i Stockholm räknats har de rödgröna 50 mandat - ett klart övertag över de borgerliga partierna som samlar 42.

– Det känns otroligt kul att stockholmarna vill ha en förändring och att vi ska få styra den. Det är fantastiskt, säger Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarrådskandidat i Stockholms stad, på valnatten.

Under måndagen ska hon samla ledningsgruppen och därefter börja samtal med "övriga partier". För att nå majoritet krävs stöd av Fi, enligt valnattens preliminära resultat.

Den kraftigaste nedgången står Moderaterna för, som förlorar hela tio mandat.

– För oss i Stockholm är det naturligtvis så att vi dels tappar väljare - dels makten med all sannolikhet. Det måste man möta med stor ödmjukhet och eftertänksamhet, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Med 5,2 procent av rösterna tar sig Sverigedemokraterna in i fullmäktige och får sex mandat. Feministiskt initiativ tar sig också in, men får nöja sig med tre mandat.

Kommunvalet i Göteborg blev en motgång för Socialdemokraterna, som backade från 29,4 till 22,4 procent när 290 av 297 distrikt räknats. Det innebär att partiet backar från 25 till 20 mandat i fullmäktige. Där blir S nu blir lika stort som Moderaterna, som i sin tur minskat från 25,6 till 22,3 procent.

Segrare i valet blev Feministiskt initiativ, som kommer in i fullmäktige med tre mandat, och Sverigedemokraterna, som ökade från tre till sex mandat.

Den rödgröna trion S, V och MP, som styrt Göteborg, får med 37 av 81 mandat inte längre majoritet i fullmäktige, om resultatet står sig. Allianspartierna, där Centern saknas i fullmäktige, får dock bara 30 mandat.

För att något av de etablerade blocken ska få majoritet krävs stöd från Fi, SD eller det lokala partiet Vägvalet, som vill ta bort trängselskatten och behåller sina fem mandat.

Malmös rödgröna styre håller i sig och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) fortsätter styra staden. Men medan Socialdemokraterna backar något så har Vänsterpartiet medvind och ser ut att gå från fyra till sex mandat. Därmed är Vänsterpartiet i stort sett lika stora som Miljöpartiet. Samtidigt ser Feministiskt initiativ ut att bli en nykomling i Malmös politik och får två mandat enligt den preliminära mandatfördelningen.

Oppositionen med Moderaterna i spetsen backar och SD är fortsatt tredje största parti.

Även på kommunal nivå ser valet ut att bli en stor framgång för Sverigedemokraterna. Endast i sju av landets kommuner saknar partiet representation efter valet, enligt den preliminära sammanräkningen.

Feministiskt initiativ ser ut att gå framåt i Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn, enligt valnattens preliminära resultat, som nu är färdigräknat. Med 8,9 procent av rösterna behåller Fi de fyra mandat som partiet till mångas förvåning lyckades locka till sig 2010, samt får ytterligare ett.

TT

Publicerad: