Inrikes

Nya M-ledaren håller utstakad kurs

INRIKES

Solna. Den nya moderatledaren Anna Kinberg Batra siktar på att bli Sveriges första kvinnliga statsminister i en Alliansregering.

Hon tänker hålla fast vid företrädaren Fredrik Reinfeldts politiska linje.

I sitt avskedstal lovade Reinfeldt att stödja den nya partiledningen på det sätt han anser klokast - att inte säga så mycket. Han behöver dock inte oroa sig för någon kursändring. Efter att enhälligt blivit vald av moderatstämman förklarade Anna Kinberg Batra att arbetslinjen och stabila statsfinanser förblir grunden. Hon gav tre, mindre sakpolitiska besked:

Den nya M-ledaren vill närma sig Nato genom att utreda förutsättningar för ett svenskt medlemskap. Moderaterna har länge varit för det, men Reinfeldt har inte velat driva frågan så länge Socialdemokraterna är emot. Kinberg Batra förutsätter nu att den rödgröna regeringen hörsammar hennes begäran.

Hon vill utöka jobbskatteavdraget för dem som fyllt 64 år.

Alla vuxna ska ha rätt att gå på komvux för att skaffa sig högskolebehörighet.

Svenska modellen

Men på det område där Reinfeldts politik fått mest intern kritik, migration- och integration, kom inga nya besked. Kinberg Batra slog fast att det är "vår medmänskliga plikt" att hjälpa människor i nöd, men lovade bättre stöd till kommunerna som tar emot flyktingar för att skapa bättre jobbmöjligheter.

– Vi säger inte "go home", vi säger gå till jobbet", sade hon i sitt första tal som partiledare.

M-ledningen ska ta upp en diskussion med moderata kommunpolitiker om hur integrationen ska förbättras. Framträdande moderater i riksdagen har motionerat om att strama åt anhöriginvandringen. Den motionen blir, enligt Kinberg Batra, en "ingrediens" i diskussionerna.

Alla moderater har inte varit glada över att Reinfeldt vägrat att röra arbetsrätten. Här kom inga signaler om förändring.

– Vi ska bygga vidare på det vi varit starka på de senaste åren. Där ingår den svenska modellen, säger Kinberg Batra.

Hon gratulerades på stämman av de tre andra partiledarna i Alliansen som förklarade att hon är deras kandidat till statsminister i valet 2018.

Intern kritik

Den så kallade decemberöverenskommelsen med regeringen underlättar för Alliansen att regera i minoritet om den skulle bli största block efter nästa val. Överenskommelsen gjorde att det inte blir något extra val i mars. Kinberg Batra har kritiserats internt för att ha sålt inflytande utan att få något igen.

Stämmans ordförande, Catharina Elmsäter-Svärd, talade om för ombuden att partiledningen ska bjuda in till diskussion om decemberöverenskommelsen senare.

– Bra att du tar upp "elefanten i rummet", sade Henry Sténson, ordförande för M i Stockholm.

De fyra Alliansledarna försäkrade för de cirka 700 samlade moderaterna att de tänker bedriva en tuff opposition mot regeringen fram till 2018.

– Vi kommer att vinna fler omröstningar i riksdagen än vad någon opposition gjort i modern tid, sade Folkpartiledaren Jan Björklund.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes