Wallström vill vara rak mot Ryssland

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Efter tre månader med ny regering signalerar Margot Wallström (S) att utrikespolitiken har fått en ny inriktning. Rakare rör mot Moskva, ökad jämställdhet på alla områden och en något skarpare ton mot USA, är något av det som kan skönjas.

Wallström kastades in i hetluften så fort hon tillträdde i oktober, med Ukrainakris, ubåtskränkning och IS framfart i Syrien och Irak. Hon bidrog också genast till en het debatt själv med erkännandet av Palestina som stat.

Tre månader senare har en ny inriktning stakats ut, säger hon i en intervju med TT. Till exempel i kontakten med Ryssland. Den rödgröna regeringen säger sig omedelbart ta upp exempelvis kränkningar direkt med Ryssland och offentliggöra dem. Trots att hon kallar avspänning gentemot Moskva för en "miljonkronorsfråga", ser hon inte raka rör som mer konfrontatoriska.

– Nej, det är ärligare. Jag tror att Ryssland uppskattar det, att vi markerar tydligt och för en dialog. Jag tror att det på lång sikt bidrar till att få en mer normal relation till Ryssland.

Oacceptabelt USA

Sverige och EU måste protestera mot ryska folkrättsbrott, men parallellt med sanktioner måste en långsiktig strategi till för avspänning, anser hon.

Alliansregeringen var sällan kritisk mot USA, ens när andra likasinnade nationer kunde vara det. Sverige och Storbritannien stack exempelvis ut i EU-kretsen 2013 genom att inte protestera mot att USA hade avlyssnat EU-institutioner och bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkels telefon.

Wallström ser däremot USA:s avlyssning som "väldigt anmärkningsvärd".

– Jag tycker att det är självklart att man måste säga att det här är oacceptabelt, säger hon.

Drönarattacker

Från Sverige var det också förhållandevis tyst om USA:s användning av drönare mot misstänkta terrorister, en användning som ökat kraftigt under president Barack Obama och enligt människorättsorganisationer kan ha skördat många civila liv.

– Jag tycker inte om det. Jag tror att det är farligt att man gör dödandet till något mekaniskt, säger Wallström däremot. Hon lovar engagemang inom FN för att få till stånd internationella överenskommelser om hur drönare ska få användas.

Inte 2015 års politik

Sverige har nu också trätt in på en mer feministisk eller jämställd linje som ska genomsyra utrikespolitiken, om det så gäller bistånds- eller säkerhetsfrågor. Hon summerar den med tre R: rättigheter, resurser och representation.

– Det här är inget konstigt för kvinnor i länder där flickor gifts bort vid nio-tio års ålder, där de saknar arvsrätt, utsätts för våld eller inte finns med vid förhandlingsbordet.

Bland annat vill Sverige på nordiskt initiativ driva att kvinnor alltid ska vara med vid förhandling och medling.

– Man ska inte komma med delegationer som är enkönade, i FN, i EU-sammanhang, på nationell nivå, överallt. Det är klart att det inte är 2015 års politik.

TT

Publicerad: