Inrikes

S lovar införa tredje pappamånad

INRIKES

Stockholm. Socialdemokraterna vill införa en tredje öronmärkt pappamånad under nästa mandatperiod. För att få fler män att ta ut månaden vill partiet dessutom lägga en miljard om året på höjd ersättning.

Något som nobbas av de andra partierna som annars stöder S-förslaget.

Socialdemokraternas har tidigare lovat att "avgörande steg" ska tas mot ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen, men det har varit oklart hur. Tillsammans med den nya reserverade månaden som nu skrivs in i valmanifestet föreslår partiet även att ersättningen för perioden ska höjas med 10 procentenheter.

– Det skulle kunna vara så att man för den tredje månaden, för både mamman och pappan, får ytterligare betalning så att man kan komma upp till 90 procents ersättning, säger partiledaren Stefan Löfven till Ekot i Sveriges Radio.

Svänger i frågan

Beskedet innebär att Löfven svängt i frågan. I februari 2013, då ett "Framtidskontrakt" presenterades, sade Löfven att partiet inte tänker kasta om villkoren för familjerna. Därefter har Löfven också sagt att många föräldrar vill bestämma själva.

Men motstånd hos väljarna tycks inte oroa partiet nu.

– Motståndet har ju funnits hos grupper som varit rädda för att förlora ekonomiskt på att dela mer jämställt. Det är därför vi kombinerar den tredje månaden med en jämställdhetsmiljard, säger partiets gruppledare i riksdagen Mikael Damberg till TT.

Nobbar extra betalt

Men förslaget om extra betalning saknar stöd hos de andra riksdagspartierna som driver frågan om fler pappamånader. Folkpartiets Maria Arnholm, tillika jämställdhetsminister, säger till Ekot att resurser i stället bör satsas på att få män att ta ut ännu fler månader. Miljöpartiet och Vänsterpartiet hänvisar båda till att jämställdhetsbonusen inte haft någon märkbar effekt och Vänsterpartiet kritiserar även förslaget i sin helhet:

– Det är helt otillräckligt, vi måste kunna ta mycket större steg, säger riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes