EU-migranter bollas mellan kommuner

INRIKES

Göteborg. På torsdag åker Kronofogden i Göteborg ut på ännu en avhysning av EU-migranter som lever på en parkeringsplats.

Allt ansvar för personernas väl och ve ligger på kommunerna, men de tolkar lagen olika.

Rapporter om att EU-migranter som bor på parkeringsplatser och andra ställen ska avhysas, kommer med jämna mellanrum. Aktuellt just nu är en pendelparkering som ägs av Göteborgs stad, men ligger i Mölndals kommun, där ett hundratal bulgariska medborgare bott i omkring en månad. Men när avhysningen närmar sig har flera redan lämnat parkeringen.

– Flera har tackat ja till erbjudande om betald hemresa, en del har åkt norrut för att plocka bär och andra har tagit sig till andra platser, säger Ulrika Falk, verksamhetssamordnare på Räddningsmissionen i Göteborg.

Driver förskola

Organisationen driver bland annat en öppen förskola, skola och uppsökande verksamhet. Det yttersta ansvaret vilar dock på kommunerna.

– Oavsett om det gäller EU-medborgare eller svenskar eller amerikaner eller vad det än är. Kan en person på något sätt inte på egen hand försörja sig måste kommunen okritiskt rycka in och hjälpa till med mat, tak över huvudet och eventuellt en biljett hem, säger Michael Anefur, (KD), nationell hemlöshetssamordnare sedan 2012.

Olika tolkningar

Det kallas vistelsebegreppet och är en del av socialtjänstlagen. Regeringen har inget ansvar för problemet. Och kommunerna tolkar lagen olika. Göteborgs stad bestämde nyligen att de ska ordna parkeringar med tillgång till vatten och toaletter där de här personerna kan bo tillfälligt. I Mölndal erbjuds bara alternativet hemresa.

– Vi utgår från den lagstiftning som finns och Socialstyrelsens rekommendationer. Där står det att hjälpen oftast består i mat, logi och resa tillbaka och det är det vi erbjuder, vi erbjuder resan tillbaka, säger Mio Saba Sjösten, socialchef i Mölndal, där parkeringsplatsen ligger.

TT