Inrikes

Hårda nypor mot amerikansk hummer

INRIKES

Miljö. Havsfiskelaboratoriet i Lysekil vill ta krafttag mot den amerikanska hummern. Därför ansöker man nu om att få inleda hummerfiske i ett område i Lysekil där det idag råder fiskeförbud året om.

– Vi vill begränsa tillgången och helst få bort den från området så gott det går, säger Daniel Valentinsson, avdelningschef vid Havsfiskelaboratoriet, till TT.

Under hösten har ett 20-tal fynd av amerikansk hummer rapporterats. De flesta kommer från området runt södra hamnen i Lysekil där det nu råder fiskeförbud.

– Dessutom har man påträffat en amerikansk hummerhona med hybrida ägg som befruktats av en europeisk hummer. Det är självklart inte bra. Nu vill vi se om det går att bedöma hur stora kvantiteter det finns i området, säger Daniel Valentinsson.

Den amerikanska hummern är en främmande art i de svenska vattnen och kan enligt Havs- och vattenmyndigheten sprida både sjukdomar och parasiter till europeisk hummer och andra skaldjur. En polisanmälan har också lämnats in för att utreda hur spridningen av den amerikanska hummern gått till.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes