Inrikes

Upptäckt om Big Bang blev till damm

Av: 

TT-Aftonbladet

INRIKES

(TT). Det var inga gravitationsvågor från universums barndom som forskarna upptäckte förra året - utan damm. Analyser av en satellit blir spiken i kistan för "den viktigaste upptäckten på decennier".

Det var i mars förra året som forskare vid Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics i USA slog på stora trumman och lät meddela att de upptäckt de gravitationsvågor som antas ha spridits i universum direkt efter Big Bang, den stora smällen som skapade universum för 13,8 miljarder år sedan.

Upptäckten sågs som det första direkta beviset på kosmisk inflation, det vill säga den oerhört stora expansion som forskarna tror att universum genomgick i ett mycket tidigt skede efter Big Bang. Kosmologer världen över blev lyriska och fyndet beskrevs som det största inom kosmologin på decennier.

Snart därefter kom dock tvivel på om det verkligen var dessa vågor som forskarna hade fångat in med sina instrument. I september stod det klart att merparten av vågorna med största sannolikhet var ett resultat av det "damm" som finns i rymden i hela vår galax. Men riktigt säkra var de inte.

Den europeiska rymdorganisationen ESA har nu gjort en ny analys, denna gång med hjälp av bland annat Planck-satelliten, och resultatet bekräftar tidigare undersökningar: Gravitationsvågorna var i själva verket inget annat än vanligt rymddamm.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes