Inrikes

Regeringen sliter med Saudiavtal

INRIKES

Politik. Regeringen sliter vidare med hur det kritiserade avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien ska hanteras. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill inte säga om MP kan tänka sig att gå med på ett omförhandlat avtal istället för uppsägning.

– Nuvarande avtal fungerar inte, det är inte ok, och vi bereder nu frågan i regeringskansliet, sade Fridolin, som ju också är utbildningsminister i regeringen, på en träff med journalister i riksdagen.

Han hävdar att frågan är mycket viktig för partiet och att avtalet inte fungerar. Han menar att det stör relationerna mellan Sverige och Saudiarabien.

Statsminister Stefan Löfven vidhåller att regeringen vill omförhandla avtalet, ett besked som måste ges till Saudiarabien senast den 15 maj. Om inget besked getts tills dess förlängs avtalet automatiskt med fem år, fram till slutet av 2020.

– Det pågår en beredning och vi vet vilka bekymmer som är förknippade med avtalet, säger statsministern och tillägger att han redan tidigare sagt att avtalet är för detaljerat och långtgående.

Saudiernas åsikt okänd

På frågan om han ser det som en reell möjlighet att säga upp avtalet, säger han:

– Det är två parter som sluter avtal och vi har för avsikt att inte skriva ett avtal som är så långt gånget som det vi har. Men nu ska det beredas och vi får se vad vi kommer fram till.

TT: Vad säger saudierna?

– Det vet jag inte.

Avtalet har mött stark kritik internt i både S och MP. Partiernas ungdomsförbund, bland andra, kräver att regeringen säger upp det och i den utrikespolitiska debatten förra veckan fick utrikesminister Margot Wallström försöka tackla kritik från både höger och vänster mot avtalet. Flera av Wallströms motdebattörer undrade hur avtalet som slutits med en hård diktatur går ihop med regeringens tal om feministisk utrikespolitik.

Svenska Freds har mejlbombat politiker och ministrar med inflytande över avtalet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes