Apple spårar dig – i hemlighet

Datafil lagrar uppgifter om var du befinner dig

Med hjälp av program som "iPhone Tracker" kan du själv kolla vad som lagrats i din iphone och dator.
Med hjälp av program som "iPhone Tracker" kan du själv kolla vad som lagrats i din iphone och dator.

Apples Iphone håller reda på var du är och var du har varit i en datafil på telefonen, skriver brittiska tidningen The Guardian och citerar två dataforskare.

När mobilen är kopplad till datorn lagras uppgifterna där, och om man köper en ny Applemobil så förs filen över till den nya mobilen.

Apple har inte kommenterat men bedömare påpekar att Apple i sina licensavtal nämner att man förbehåller sig rätten till denna datalagring.

Experter säger att registreringen uppenbarligen inleddes efter en uppdatering av Apples operativsystem för Iphone, Ipod och Ipad redan i fjol somras.

Lagras varje gång

Dataforskarna Peter Warden och Alasdair Allan säger sig ha kontaktat Apple men inte fått något svar på sina farhågor om det eventuella hotet mot den personliga integriteten. De pekar på att den hemliga filen lagras på datorn varje gång man kopplar exempelvis sin Iphone till datorn och startar programmet Itunes som sköter uppdatering och liknande av Iphonen. Warden och Allan har inte kunnat fastställa om datafilen också skickas till Apple.

Ej hos konkurrenter

Bedömare påpekar att det faktum att en mobil registrerar var den befinner sig inte borde förvåna någon eftersom alla mobiltelefoner fungerar så.

Men Warden och Allan anser att skillnaden just är att uppgifterna lagras i telefonen och på datorn. De gör också gällande att de inte hittat liknande filer eller förfaringssätt hos konkurrerande operativsystem som exempelvis Android.

petewarden/iPhoneTracker @ GitHub

TT

Publisert: