Inrikes

Kaffeälskare mindre deppade

Umeå. Kvinnor som dricker mycket kaffe löper 20 procent lägre risk att drabbas av depression, enligt en amerikansk studie.

Forskare vid Harvarduniversitetet i USA har under tio års tid följt nära 51 000 kvinnor för att bland annat se hur mycket kaffe de drack. Genomsnittsåldern bland kvinnorna var 63 år och ingen av dem led av depression när studien startade.

All konsumtion av koffein registrerades, exempelvis hur mycket kaffe med eller utan koffein som dracks, men även te, coladrycker och choklad togs med i beräkningen eftersom även dessa drycker innehåller koffein.

Under tioårsperioden inträffade drygt 2 600 fall av depression i gruppen. Jämfört med kvinnor som bara drack en kopp vanligt kaffe eller ännu mindre i veckan hade de som drack två till tre kaffekoppar om dagen en 15-procentig minskning i risken att drabbas av depression. För kaffeälskare som satte i sig fyra koppar eller fler per dag var riskminskningen 20 procent.

Bland de kvinnor som drack koffeinfritt kaffe såg man ingen minskad risk.

Resultaten från studien visar att risken för kvinnor att drabbas har ett tydligt samband med mängden av koffein de konsumerar, men Harvardforskarna är ändå lite försiktiga i sina slutsatser. De skriver i sin artikel att studien "inte bevisar att koffein minskar risken för depression, men att den antyder att det kan finnas en sådan skyddande effekt."

Studien publiceras i det amerikanska läkarsällskapets tidskrift Jama.

TT