Waidelich - ekonomisk talesperson

Stockholm. Han tycker att rut och rot underlättar vardagen och ger Anders Borg beröm - 47-årige riksdagsledamoten Tommy Waidelich efterträder Thomas Östros som ny ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Waidelich har suttit i riksdagen ungefär lika länge som Juholt, men gjorde ett avbrott under tre år för EU-parlamentet.

– Det är ett jätteviktigt uppdrag och jag känner mig väldigt hedrad över att ha fått förtroendet, sade Tommy Waidelich när S-ledaren Håkan Juholt presenterade partiets nye ekonomisk-politiske talesman.

Waidelich framhöll att han är en anhängare av de nuvarande budgetreglerna med stabila statsfinanser, budgettak och överskottsmål.

– Där är jag inte beredd att kompromissa. Däremot är jag beredd att diskutera förbättringar av reglerna med regeringen, sade han.

– Vi ska vända på alla stenar, men den skattepolitik vi gick till val på förra gången kan vi inte gå till val på igen, sade Waidelich.

Den översyn av skatterna som S ska inleda omgående ska vara förutsättningslös, poängterade han.

På frågan om hur han ska kunna ge finansminister Anders Borg en match svarade Håkan Juholt att det nog inte blir så svårt.

– Borg har ju sagt att han är trött och vill sluta, sade Juholt.

Waidelich gav dock Borg visst beröm.

– Anders Borg gjorde bra ifrån sig under finanskrisen. Han hade en tuff period då, men vi har tackat honom för vad han gjorde då, sade Waidelich.

Waidelich säger att familjen använt sig av både städ- och byggtjänster. Han själv har gjort rot-avdrag och hans hustru rut-avdrag.

– Det har underlättat vardagen, säger han.

– Det finns vissa saker som är bra med dessa stödformer. De har skapat en marknad, de har etablerat olika företag och man har fått bort en del svarta tjänster i byggbranschen.

Samtidigt påpekar han att det är en fråga som partiets kommande skatteöversyn ska ta tag i.

Juholt tillägger att partiets skattegrupp mycket snart kommer att tillsättas och börja arbeta.

När Waidelich får frågan vilka företrädare han har som förebilder nämner han Kjell-Olof Feldt och Pär Nuder.

Thomas Östros meddelar samtidigt att han inte ställer upp till omval som ordförande för Uppsala läns partidistrikt, rapporterar Sveriges Radios Upplandsnytt.

Östros säger att för honom är det rätt tid att lämna ordförandeskapet för distriktet i Uppsala län och att det är dags för andra att ta över.

Däremot tänker han inte avsäga sig riksdagsuppdraget.

– Nej, några sådana planer har jag inte, säger han.

Den stora utmaningen för hans efterträdare som ekonomisk-politisk talesperson blir långtidsarbetslösheten, anser han.

TT

Publisert: