AF-chefen riskerar sparkas

Stockholm. Arbetsförmedlingens styrelse saknar förtroende för generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, uppger TV4 Nyheterna. Nu är det upp till regeringen att avgöra om Bermudez-Svankvist ska sitta kvar eller avgå.

– Nu ska det till en samlad bedömning från Arbetsförmedlingens sida och den ska vi ta del av, så det är för tidigt att uttala sig i den här frågan ännu, säger finansminister Anders Borg på frågan om Angeles Bermudez-Svankvist kan sitta krav.

Enligt uppgifter till TT träffade styrelsen under torsdagen den ansvariga ministern Hillevi Engström för att diskutera Bermudez-Svankvists ställning.

– De signaler vi fått är att vi kanske inte levererar det vi förväntas leverera. Det handlar om måluppfyllelse, effektivitet och så vidare, säger Arbetsförmedlingens ordförande Christina Johansson (M).

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson anser att regeringen nu måste reagera.

– Det är anmärkningsvärt att styrelsen säger att man inte har förtroende för ledningen. Regeringen måste ju svara på det, säger hon till TT.

TT: Kan en generaldirektör sitta kvar när styrelsen saknar förtroende?

– Jag har väldigt svårt att se det, men det är regeringen som ska avgöra, den har utsett både styrelsen och generaldirektören, säger Johansson.

Bermudez-Svankvist säger själv att hon är överraskad över kritiken.

– Jag är förvånad över styrelsens agerande, eftersom ingen som helst kritik framförts tidigare, säger hon på en pressträff där hon också meddelar att hon fortsätter på sitt jobb tills vidare.

Personer med insyn i processen säger till TT att styrelsens beslut inte har någonting med mobilfakturor eller annat som omskrivits i medierna de senaste dagarna.

– Det handlar om förtroendet för myndigheten. Hon har inte lyckats skapa förtroende för Arbetsförmedlingen vare sig internt eller externt. Förtroendet är kört i botten, säger en av dem.

Enligt en sammanställning som Aftonbladet tagit del av har Angeles Bermudez-Svankvist mobilsurfat för över 15 000 kronor i månaden. Totalt under perioden mars 2012 till augusti 2013 ska hon ha surfat för 281 000 kronor och med telefonsamtalen inkluderade ska kostnaden ha landat på 311 000 kronor. Enligt Arbetsförmedlingens presschef beror de höga kostnaderna på att Bermudez-Svankvist inte stängde av den så kallade roamingen på sin telefon under en lång rad utlandsresor.

Fackförbundet ST gjorde i våras en enkätundersökning bland personalen som visade ett starkt missnöje med ledningens toppstyrning av verksamheten.

– Vi pekade redan i våras på att både medarbetare och chefer har ett dåligt förtroende för ledningen. Det är bra att styrelsen nu sett detsamma och vill man ha en förändring måste man göra något, säger Lars-Erik Bäckström, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen är också en av de mest kritiserade myndigheterna i landet. Så sent som i maj kom en kritisk rapport från Riksrevisionen, enligt vilken myndigheten brister i sin hantering av ungdomsarbetslösheten.

Sedan dess har Arbetsförmedlingen bland annat i en Saco-rapport pekats ut som syndabock när det gäller den höga arbetslösheten bland invandrade akademiker.

Arbetsförmedlingens satsning på jobbcoacher, som kostade fem miljarder under en femårsperiod, har också kritiserats hårt.

50-åringen Angeles Bermudez-Svankvist, tandläkare till yrket, har varit generaldirektör för Arbetsförmedlingen i fem år.

Hon är en av de bäst betalda av regeringens utsedda chefer, visade en genomgång DN gjorde i våras. Hon hamnade på andra plats i listan med en månadslön på 142 400 kronor i månaden.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) är för närvarande inte anträffbar för en kommentar till kritiken mot Angeles Bermudez-Svankvist.

TT

Publisert: