Insekter har bytt snopp och snippa

Stockholm. Några insekter inom släktet Neotrogla är ovanliga på flera sätt, har det visat sig.

Dels pågår deras älskog i sisådär 40-70 timmar.

Dels har honorna penis och hanarna vagina - något unikt i djurvärlden.

Att djur byter könsroller hanar och honor emellan är inget ovanligt. Att de däremot har skiftat sina könsorgan är några insekter från släktet Neotrogla ensamma om, enligt en studie som presenteras i tidskriften Current Biology.

Insekterna lever i grottor i Brasilien och när ett internationellt forskarlag bestämde sig för att titta närmare på dem upptäckte man att honorna har utvecklat ett penislikt organ, kallat "gynosome". Hanarna däremot saknar penis, men är i stället utrustade med en vaginalik kammare.

Forskarna har kunnat konstatera att insekterna parar sig länge - akten pågår i 40-70 timmar. Dessutom är gynosomen utrustad med hullingar som gör det omöjligt för hanen att smita. Under parningen används gynosomen för att kapslar fulla med näring och sperma ska kunna överföras från hanen till honan.

Varför insekterna har utvecklats på det här sättet vet inte forskarna riktigt, men det kan bero på att honorna i den mat- och näringsfattiga grottmiljön gynnas av det här sättet att para sig på.

TT

Publisert: