Ovanligt många skrev högskoleprovet

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Omkring 60 000 personer svettades över högskoleprovet på lördagen.

– Det är en extrachans, säger Åke Lernefalk på Universitets- och högskolerådet.

Från nio på morgonen till efter klockan 16 på eftermiddagen hördes pappersbläddrande, pennskrivande och möjligtvis en och annan uppgiven suck på 120 orter runt om i landet.

Vendela Kumlien, 18, från Stockholm, skrev provet för första gången på Södra Latin i Stockholm. Hon hade förberett sig med gott om fika och genom att läsa gamla prov.

– Jag tyckte att det var svårt. Jag var lite långsam också på vissa delar, medan andra delar gick lättare, säger hon efteråt.

"Aldrig fel"

Provet är uppdelat i två lika stora delar; en verbal som innehåller bland annat texter, ord och läsförståelse, och en kvantitativ som fokuserar på matte, logik och analys.

Åke Lernefalk på enheten för strategisk kommunikation tycker att högskoleprovet är viktigt.

– Det är aldrig fel att göra högskoleprovet om du tänker söka till högre utbildning, du ökar möjligheterna genom att vara med i olika urvalsgrupper.

I år var fler personer anmälda än förra hösten.

– Det var länge sedan det var så här många anmälda på höstterminen. Det är jämn spridning - alla regioner har fått fler, säger han.

Första gången övning

Åtta av tio provskrivare är 24 år eller yngre. 95:orna är den största årgången - den kullen lämnar ju gymnasieskolan kommande vår och vill öka sina chanser att komma in på högre utbildning. Men bland de anmälda finns också två 14-åringar och en 76-åring, enligt Universitets- och högskolerådet.

Vendela Kumlien räknar med att hinna göra flera prov innan hon så småningom söker till högskola eller universitet.

– Man ska nog inte se första gången som ett avgörande för framtiden. Jag såg det verkligen som en övning.

Den 20 november får hon och andra provskrivare sina resultat.

TT

Publicerad: