Assange kan bli kvar "i evighet".

Stockholm. Det är bara svenska åklagare som kan föra fallet Julian Assange framåt genom att åka till London och förhöra honom på Ecuadors ambassad, enligt landets ambassadör i Storbritannien, Juan Falconi Puig.

Uttalandet gjordes på torsdagen i samband med en turistkampanj för Ecuador i London.

Enligt Puig kan Assange, häktad i sin frånvaro Sverige för misstänkta sexbrott, stanna på ambassaden "i evighet", skyddad av asyl. Assange flydde dit i juni 2012 eftersom han vägrade att infinna sig i Sverige som han tror ska utlämna honom till USA.

– Om svenskarna vill föra handlingarna framåt, är det så enkelt som att förhöra Assange på ambassaden. Vem som helst från Sverige är välkommen till ambassaden och hålla förhöret där, sade Puig till Reuters.

Enligt honom skyddar Ecuador Assanges "mänskliga rättigheter".

– För Ecuador handlar det om principer, det är därför vi skyddar honom, sade Puig och tillade att Assange är vid god hälsa.

Svenska åklagare har hittills vägrat komma till ambassaden med motiveringen att "åklagarens möjlighet att ställa frågor om sådant i förundersökningen som inte är direkt uttryckt i den europeiska arresteringsordern är begränsade".

TT

Publisert: