Inrikes

Sverige i europeisk vårdtopp

INRIKES

Stockholm. Den svenska vården ligger i topp när det gäller behandlingen av fem olika sjukdomstillstånd. Det visar en EU-finansierad studie av sjukvården i sju länder och regioner: Finland, Ungern, Italien, Nederländerna, Norge, Skottland och Sverige.

Ett internationellt forskarlag har analyserat kostnaderna och dödligheten för hjärtinfarkt, stroke, höftfraktur, bröstcancer och barn med mycket låg födelsevikt.

– Vi kommer tvåa på flera av de här sjukdomstillstånden, men inte etta på någon. Totalt sett ligger vi bra till tillsammans med Norge och Italien, säger Clas Rehnberg, professor i hälsoekonomi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Däremot är Sverige sämst av de fyra nordiska länderna på produktivitet vid akutsjukhusen, visar en separat studie. I den har forskarna undersökt hur många patienter man behandlar på sjukhusen och relaterat det till kostnaderna.

– Vi satsar mycket på våra sjukhus men vi får inte ut det där extra vi satsar jämfört med de nordiska grannländerna. Vi har en tradition att ha ett väldigt sjukhusdominerat system som kostar mycket resurser, säger Clas Rehnberg.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes