Stora brister på vårdskadads sjukhus

Stockholm. Hon reste till Polen för att förstora brösten strax före sitt bröllop men fick i stället svåra permanenta hjärnskador.

Utredningar i Polen har visat på flera svåra missgrepp och olagligheter på sjukhuset.

Malmökvinnan opererades den 2 augusti 2010. Efter operationen drabbades hon av hjärtstillestånd som gav så svåra hjärnskador att hon hamnade i koma. Nu klarar hon sig inte utan hjälp av assistenter dygnet runt.

I ett program som sänds på onsdagskvällen har SVT:s Uppdrag granskning följt processerna i Polen, där fem personer åtalats - varav flera läkare och sjuksköterskor på det statliga sjukhuset.

De har vittnat om att larmet på svenskans övervakningsutrustningen var avslaget och att de inte visste hur maskinerna fungerade. De trodde även utrustningen var trasig när hjärtstilleståndet uppstod vilket försenade återupplivningsförsöken.

Vidare saknades tillstånd över huvud taget för att ta emot utländska privatpatienter. Den verksamheten bedrevs illegalt vid sidan av övrig verksamhet, vilket även gjorde att de utländska patienterna i stort sett lämnades utan personlig eftervård.

Sedan tidigare är det också känt att svenskans journaler förfalskades av den nu avskedade sjukhuschefen.

TT

Publisert: