Reinfeldt söker strid om jobben

Göteborg. Inga stora reformlöften utan fokus på de offentliga finanserna och arbetslinjen. Det är Moderaternas strategi i valet.

– Striden om arbetslinjen blir den viktigaste i svensk politik, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt tal på Sverigemötet.

Till musiken av Richard Strauss Also sprach Zarathustra kom Fredrik Reinfeldt upp på scenen inför 2 800 förväntansfulla moderater, som peppats med tal av Norges statsminister Erna Solberg, samt videohälsningar från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Strauss musik bygger förövrigt på filosofen Friedrich Nietzsche verk med samma namn, ett verk som bland annat handlar om "den eviga återkomsten av det samma".

Samma budskap

Och några nyheter levererade inte Fredrik Reinfeldt. I stället var det samma budskap han nu gett vid ett oräkneligt antal gånger. Sverige har bland de stabilaste finanserna i EU, skulderna har tvärtemot alla andra EU-länders minskat och jobben har blivit fler.

– Ja, men befolkningen har ju ökat, invände Reinfeldt själv för att omedelbart avfärda oppositionens invändningar.

– Det finns ingen automatik. Vi har ökat med 400 000 människor och fått 250 000 fler jobb. Nederländerna har ökat med 500 000 människor men bara skapat 70 000 nya jobb. Vi tål att jämföras, sade han.

Fyrfaldigt mandat

Den ökade arbetslösheten berördes inte. I stället talade Reinfeldt om arbetskraften, vilket lär upprepas, som ökat med 350 000 personer. Det inkluderar alltså sysselsatta och personer som saknar jobb men står till arbetsmarknadens förfogande.

Moderaterna begär i höstens val ett mandat från väljarna för fyra saker: Att återföra de offentliga finanserna till balans och överskott, att genomföra ett fempunktsprogram för fler jobb, att ta strid för arbetslinjen och att bilda regering med de övriga allianspartierna.

Förutom den sedvanliga uppräkningen av alla förbättringar regeringen genomfört och hur mycket mer pengar vanligt folk fått i plånboken, upprepade Reinfeldt också kritiken mot Socialdemokraterna.

– Våra motståndare går till val på att vara oförberedda och med stora budgethål. Är man inte förberedd så är man oförberedd. Det blir dyrt och dåligt och något annat än vad man sagt, sade Fredrik Reinfeldt.

TT

Publisert: