Mopp- och trosspolare stoppar avlopp

Stockholm. Tusentals bomullstops. Mobiltelefoner. Trosor. Dagligen spolas udda prylar ner i våra avlopp. I Stockholm gäckas VA-anställda av någon som om och om igen spolar ner golvmoppar. I Skövde är det en trosspolare.

Stockholm vatten ska genomföra en riktad kampanj på Lilla Essingen för att lösa mysteriet med moppspolaren, som orsakar stopp vid områdets pumpstation. Runt 1 000 informationsblad ska skickas ut till boende och fastighetsägare i kvarteret för att förhoppningsvis få bukt med problemet.

– Vår teori är att det är ett eller flera städbolag som ligger bakom, säger Stefan Tenglund, arbetsledare på Stockholm vatten, till TT.

Gamla trosor

I Stockholm finns över 200 pumpstationer som ser till att avloppsvattnet flödar från toaletter och handfat till de båda reningsverken i Bromma och Henriksdal, skriver tidningen Mitti.

Pumpstationerna rensas normalt med en sugbil cirka en gång om året. Men på Lilla Essingen sker det nu varannan månad.

– Det här tar tid och tickar mantimmar på vår avdelning, säger Stefan Tenglund.

Även Skövde kommun har problem - men med en trosspolare. Sedan årsskiftet har regelbundna stopp i avloppssystemen inträffat orsakade av gamla trosor. Trots flera åtgärder, bland annat byte av pump, har problemet inte upphört.

– Om det fortsätter måste nästa åtgärd bli att försöka spåra varifrån det kommer, säger Matti Ojala på kommunens VA-avdelning.

Allas ansvar

Varje år spolas 7 000 ton skräp ner i våra avlopp, enligt Svenskt vatten.

– Det är ett beteende som är viktigt att förändra. Alla bär ett ansvar för att få renare vatten, säger Kristina Melander, projektledare på branschorganisationen.

Folk spolar ner allt möjligt skräp men den största miljöboven är kemikalier som rinner ut, säger hon.

– Gifter, tungmetaller, medicin och färg kan vi inte alltid rena och det går rakt ut i våra sjöar och hav.

Lösningen är ganska enkel. Spola endast ner kiss, bajs och toapapper.

TT

Publisert: