Inrikes

Svensk medicin förgiftar indisk flod

INRIKES

Stockholm. Fabriker i Indien som tillverkar läkemedel som säljs på svenska apotek släpper ut stora rester av substanser som förgiftar vattendragen, visar en ny studie.

Svenska forskare har analyserat vatten från ett reningsverk utanför Hydrabad som användes av 90 fabriker och kunde se hur läkemedel pumpades ut i floden, skriver Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet på nätet.

– Avloppsvattnet var väldigt giftigt. Vi testade på grodor och även om man spädde femhundra gånger påverkades tillväxten hos grodyngel, säger Joakim Larsson, docent vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och en av forskarna bakom projektet, till DN.

Många människor använder vattnet som dricksvatten. Det är inte känt om läkemedelsresterna är farliga för människor, men forskarna fann att halterna av den starkt antibiotiska substansen ciprofloxacin i utsläppsvattnet var en miljon gånger högre än i svenskt kranvatten. Det ökar risken för resistenta bakterier.

Forskarlaget analyserade data för 242 produkter på den svenska marknaden. I det undersökta området har man funnit substanser som ingår i 74 av de produkterna. Men läkemedlen är inte märkta med ursprungsland så svenska konsumenter har ingen chans att ta reda på vilka mediciner som tillverkas i fabrikerna i Indien. Uppgifterna om det är hemligstämplade för vanliga konsumenter.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes