Inrikes

Giftiga mjukgörare i mango chutney

INRIKES

Stockholm. Ett parti indisk mango chutney har dragits tillbaka i Danmark sedan förpackningen visat sig innehålla giftiga mjukgörare.

I Sverige har Livsmedelsverket ännu inte fattat något beslut och chutneyn säljs i svenska butiker.

Det handlar om det kemiska ämnet DEHP, en ftalat (uttalas eftalat), som används som mjukgörare i plast. Exakt hur farligt det är för människan är omtvistat, men EU införde förra året ett förbud mot att DEHP används i leksaker som barn kan stoppa i munnen. Ämnet misstänks kunna påverka människans fortplantningsförmåga.

Efter ett larm från EU om att förpackningarna till Santa Marias mango chutney innehöll DEHP krävde de danska myndigheterna att produkterna skulle återkallas. I Sverige har dock inte Livsmedelsverket fattat motsvarande beslut och här säljs mango chutneyn fortfarande.

– Vi har gjort analyser av de här produkterna och de visar att det inte är någon fara för konsumenterna. Det här handlar om en tolkning av EU-lagstiftningen och i Danmark har myndigheterna tvingat oss att kalla tillbaka produkterna och vad vi förstår är danskarna ensamma om den här tolkningen, säger Sandra Flodström, kvalitetschef på Santa Maria till TT.

Enligt uppgift till TT fattar eventuellt Livsmedelsverket beslut på fredag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes