Inrikes

Tandläkare ligger ute med miljoner

INRIKES

Stockholm. Landets tandläkare tvingas ligga ute med totalt 138 miljoner kronor för att Försäkringskassan är sen med utbetalningar.

Nu riskerar tandläkare i värsta fall att gå i konkurs, skriver Upsala Nya Tidning.

– Vi var nära att gå omkull och jag har varit tvungen att skjuta upp vissa löneutbetalningar, säger en tandläkare som tvingades ligga ute med 600 000 kronor, till tidningen.

Förseningarna gäller ersättning enligt det gamla högkostnadsskyddet för pensionärer. Det togs bort förra året. Normalt ska ersättningen komma inom 14 eller 30 dagar efter fakturering. Nu får tandläkarna vänta över 60 dagar.

Problemet kommer sig av att reglerna för hur lång tid tandläkarna har på sig att skicka in fakturor till Försäkringskassan ändrades från två år till fyra månader. I och med det upptäckte myndigheten att många inskickade fakturor hunnit förfalla, och tusentals fakturor måste gås igenom- manuellt.

– Vi har jobbat hårt för att hinna med, men det har inte gått. Vi har jobbat i dubbla skift sedan i november och räknar med att vara i kapp om två veckor, säger Rune Roslund, på Försäkringskassans nationella tandvårdsenhet, till UNT.

Många tandläkare har dessutom gått miste om ersättning från Försäkringskassan eftersom de skickat in fakturor från det gamla högkostnadsskyddet för sent.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes