Inrikes

Ingen frihet i sikte för Zethraeus

INRIKES

Stockholm. Det finns risk att Tommy Zethraeus återfaller i allvarlig brottslighet.

Därför avslår Örebro tingsrätt hans begäran att få livstidsstraffet för morden på Stureplan tidsbestämt.

Avslagsbeslutet var väntat, även av Zethraeus advokat Gunnar Falk.

– Jag kan bara beklaga att tingsrätten inte fått ett bättre underlag för sin riskbedömning. Eftersom han förvägrats permissioner av Kriminalvården har han inte kunnat visa att han kan sköta sig och där tycker jag Kriminalvården har ett ansvar, säger Falk till TT.

Zethraeus har avtjänat 14 år av sitt straff, som utdömdes 1995. För drygt fem år sedan dömdes han för flera nya allvarliga brott bland annat stämpling till grov misshandel och rån. Han återfallsrisk har bedömts vara medelhög.

Tingsrätten framhäver misskötsamheten i fängelset och nämner särskilt att han vid ett tillfälle 2004 var beväpnad med två tejpade bordsknivar och att han utövat våld mot en medintagen 2006.

Även det faktum att han dömts fem gånger innan Stureplansmorden vägs in till hans nackdel. Zethraeus kriminella livsstil har omfattat en mycket lång tid av hans vuxna liv.

Så även om han genomgått en positiv utveckling under den allra senaste tiden finns det en konkret och beaktansvärd risk att han återfaller i allvarlig brottslighet, slår tingsrätten fast.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes