Inrikes

Pirater hackade musikbranschens sida

INRIKES

Stockholm. De fyra åtalade i Pirate Bay-målet har fått ovälkommet stöd.

Pirater har hackat hemsidan hos skivbranschens intresseorganisation Ifpi.

– Dumt gjort, tycker de åtalade piraterna.

Någon eller några som kallar sig Den nya generationen lade upp en text på Ifpi:s hemsida där Pirate Bay-åklagaren Håkan Roswall uppmanades att "sluta ljuga". I texten står också att hackningen är "en krigsförklaring mot antipiratindustrin".

– Det är märkligt med den här internetmobben som förespråkar yttrandefrihet och informationsfrihet att det tydligen bara gäller dem, säger Ifpis vd Lars Gustafsson till TT.

Men en av de åtalade, Peter Sunde, som bloggar direkt från rättssalen under rättegången mot honom, uppmanar dem som står bakom attacken att sluta.

– Det var jävligt dumt gjort. Det ger oss bara dålig image, och särskilt när vi ändå håller på att vinna det här målet, säger Peter Sunde till TT.

Ifpi tog snabbt bort texten från sidan. I stället möttes besökaren av budskapet att sidan tillfället är tagen ur drift. Inte bara den svenska versionen av Ifpis hemsida verkar ha drabbats. Även den internationella sammanslutningens hemsida, ifpi.org låg nere på förmiddagen.

När förhören med de åtalade började förklarade Fredrik Neij, som liksom Sunde är åtalad för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen, att han ägnade sig åt The Pirate Bay på grund av sitt stora tekniska intresse.

– The Pirate Bay är en teknisk utmaning för mig och jag kom inte in i det här på grund av någon politik eller ideologi, sade Neij.

Han hävdade också att han alltid uppfattat The Pirate Bay som en fullständigt laglig nätsida. Sidan innehåller ingen musik och inga filmer utan bara torrentfiler som ger möjlighet att ladda ner material.

Musikbranschens ombud Peter Danowsky angrep Neij hårt och citerade ur ett tal som denne hållit i samband med att The Pirate Bay återstartades några dagar efter polisens husrannsakan i maj 2006. I talet sade Neij bland annat "de senaste två åren har vi byggt ett fildelningsimperium som världen aldrig tidigare skådat" och "Under åren har vi fått otaliga hotbrev skickade till oss och alla har fått passande förolämpningar till svar."

Neij medgav att han hållit det talet, men hävdade att han inte skrivit det själv.

– Jag läste bara upp en text som någon på Piratbyrån hade skrivit.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes