Stor hjälpvilja för krigens offer

Ekonomi. Nya, starka bilder har under de senaste dagarna kommit från krigets Aleppo i Syrien.

Behovet av hjälp är stort, med det är också svenskarnas vilja att hjälpa.

– Människor skänker pengar men även av sin tid, säger Anna Carlstedt vid Röda korset.

Det senaste året har genererat rekordbelopp till Röda korset. Men många väljer också att bidra med sin tid och arbetar ideellt på exempelvis asylboenden.

– Vi lever i en mörk tid men vi ser en annan bild också. Engagemanget är enormt ute i landet, säger Anna Carlstedt, ordförande för Röda korset.

Enligt henne är behovet av medmänskligt stöd minst lika stort nu som i fjol, trots att antalet asylsökande som kommer till Sverige minskat markant.

– De nya lagarna gör att människor mår mycket sämre eftersom de inte vet om de får stanna. Och så har det ju blivit svårare att återförenas med anhöriga, säger hon.

Stödet kan handla om att hjälpa till med aktiviteter för barn, ge språkträning eller bara vara ett sällskap vid matlagning eller trädgårdsarbete.

– Saker som gör att människor får en medmänsklig kontakt och får skingra tankarna lite, säger Carlstedt.

Orkar inte ta in

Inte heller Malin Morell, avdelningschef för kommunikation och insamling vid Rädda barnen, ser någon avmattning i givandet. Samtidigt är det enligt henne alltid en utmaning att få människor att fortsätta bidra med pengar och stöd i utdragna konflikter.

– Man orkar till slut inte ta in, säger hon.

Enligt både henne och Katinka Lindholm, generalsekretare vid UNHCR för Sverige, spelar medias rapportering kring olika konflikter stor roll. När bilden av den treårige Alan Kurdi, som drunknad spolades upp på en strand i Turkiet, kablades ut gav svenskarna rekordbelopp till krigets offer i Syrien. Även bilderna på den femårige Omran Daqneesh som utan att varken gråta eller skrika sattes i en ambulans i Aleppo efter att ha dragits fram ur rasmassorna, fick många att lätta på börsen.

– När det kommer bilder som på pojken i ambulansen ser vi att det ökar just då. Och när bilden kom på Alan Kurdi blev det ett enormt tryck i våra telefoner och vår hemsida, säger Katinka Lindholm.

Enligt henne har kunskapen och engagemanget för Syrien ökat markant under de två senaste åren.

– Tidigare har vi försökt få folk engagerade men som kanske inte förstod vad som hände. Nu har folk fått en mycket större förståelse för människor på flykt, vad de går igenom och varför de flyr.

Enormt hjälpbehov

Men hjälpbehovet är enormt. Bara under den senaste veckan har enligt FN 96 barn dödats i Aleppo.

– Hjälpbehovet blir större och större och pengarna kommer inte i samma takt (som behoven).

Bristen på pengar drabbar inte bara Syriens offer. På flera håll i världen rasar konflikter som hos många hamnat i glömska. Sydsudan är ett exempel.

– En miljon människor har lämnat landet och inne i landet har 40 procent av medborgarna dåligt med mat. Och säkerhetsläget blir bara värre och värre, säger Lindholm.

Även i Irak är läget akut. Sedan flera år lever flera miljoner människor som internflyktingar och när nu irakiska styrkor förbereder sig för att återta den IS-kontrollerade staden Mosul väntas en humanitär katastrof. Hundratusentals människor kommer att fly för sina liv.

– Det kommer en massflykt och man vet redan nu att de läger man bygger inte kommer att räcka. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar.

TT

Publisert:

Ämnen i artikeln