Tvångsarbete går om sexhandel

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Tiggeri, tvångsarbete och tvång att medverka vid stölder har gått om människohandel för sexuella ändamål.

Det visar Rikspolisstyrelsens (RPS) rapport om hur människohandeln utvecklades i Sverige under 2010.

– Det beror på att svensk polis utbildats att se de här andra formerna av människohandel och på vårt uthålliga arbete mot sexuell exploatering av unga utländska kvinnor, säger kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg vid RPS.

Enligt LO märks det att fler offer för människohandel kommer till Sverige med tvångsarbete som ändamål.

– Det tycker vi absolut att vi kan se, säger Thord Ingesson, migrationspolitisk expert på LO.

I december 2008 ändrades de svenska reglerna för arbetskraftsinvandring. LO anser dock att mörkertalet för brottslighet är stort och att många som fått legala arbetstillstånd sedan regeländringen egentligen arbetat under tvångsliknande former.

– Det är garanterat 1 000-tals fall det handlar om, säger Ingesson.

Han pekar också på att tvångsarbete är svårt att avslöja och utreda när både arbetsgivare och arbetstagare betraktas som kriminella. En lagändring behövs där arbetstagarens vistelse i Sverige avkriminaliseras, säger Ingesson.

– Då skulle man också öppna upp för möjligheten att få skadestånd för utebliven arbetsförtjänst och för den här kränkningen.

De som jobbar utan arbetstillstånd i Sverige hamnar inte sällan på platser som Crossroads, en råd- och stödverksamhet för människor från andra EU-länder som lever i fattigdom eller hemlöshet i Stockholm.

Malena Bonnier, verksamhetsutvecklare på Stockholms stadsmission som driver Crossroads, pekar på intervjuer 2010-2011 med 68 EU-migranter, de flesta från Polen och Rumänien. Av dem hade bara åtta procent varit bostadslösa i hemlandet, medan 70 procent var det i Stockholm.

Ofta är det problem med arbete som ligger bakom.

– Det var allt från att man inte fått betalt, eller fått vänta med att få betalt eller att arbetsgivaren försvunnit, säger Bonnier.

I Crossroads lokaler i Stadshagen i Stockholm står enhetschefen Arto Moksunen. Han menar att flera av dem som söker hjälp har en fantasibild av mängden arbete i Sverige, en bild som inte stämmer överens med den bistra verkligheten:

– Att det helt enkelt inte finns arbete, och ännu mindre bostäder. Många blir deprimerade.

Crossroads tillhandahåller mat och en möjlighet att duscha, men har bland annat också rådgivare för arbetsmarknadsfrågor, anslagstavlor för lediga lagliga arbeten och anordnar träffar med möjliga arbetsgivare.

Moksunen pekar på att många av dem som kommer till Crossroads sökt sig till Sverige för att få jobb.

– Det är en mycket hög siffra, jag skulle tro att det är kring 90 procent.

TT

Publicerad: