Manifestation mot våld i Malmö

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö. Cirka 4 500 personer har anmält sig till den manifestation mot våld som planeras i Malmö på fredagen.

– Jag tror att många tycker att måttet är rågat. Nu måste vi visa enad front mot våldet, säger Luciano Astudillo, tidigare riksdagsman (S).

Hans upprop på Facebook om en markering mot våldet kom efter dödsskjutningen av 15-åringen i Rosengård, men före det senaste mordet i Lindängen. En politiskt obunden arrangörsgrupp har därefter formats.

Detaljerna kring manifestationen är ännu inte klara, men enligt Astudillo blir det inget demonstrationståg genom centrum. I stället samlas deltagarna en timme på Gustav Adolfs torg och tänder marschaller och lyktor.

– Vi vill se ett hav av ljus, säger han.

Möjligen hålls något kort tal, men några konkreta politiska krav på åtgärder kommer inte att framföras.

– Jag tror att inte ens vi i arrangörsgruppen är överens om lösningarna. Men ett sätt är ju att vi är många som samlas och visar att vi inte accepterar utvecklingen och ger vårt stöd för att folk ska kunna gå trygga och säkra på gatan, säger han.

Vad gäller mordutredningarna finns inget nytt att berätta, enligt polisen.

– Vi försöker lägga pussel och gå igenom materialet och jobbar vidare sakta men säkert. Men det finns inga misstänkta och några gripanden är heller inte på gång, säger Lars-Håkan Lindholm, informatör vid Malmöpolisen.

Polisen får in ny information hela tiden.

– Allt måste registreras och kontrolleras. Det tar tid, säger han.

Efter mordvågen har polisen förstärkt den yttre bevakningen i Malmö, både med civil och uniformerad personal med hjälp av andra distrikt.

– Det är ökad synlighet som gäller, säger Lars-Håkan Lindholm.

Drygt 30 uniformerade poliser med reflexvästar patrullerar gatorna i Malmö sedan onsdagskvällen. En anledning till att polisen vill synas och vara tillgänglig för allmänheten är att samla in tips och iakttagelser i samband med den senaste tidens dödsskjutningar. Men också för att lugna en orolig stad.

I utredningarna av sex av det senaste halvårets sju mord i Malmö har åklagare gått in som förundersökningsledare. Normalt betyder det att det finns någon misstänkt, men så är det inte i alla de här fallen, säger chefsåklagare Ola Sjöstrand.

– Man kan också gå in i ett tidigare skede om ärendet är komplicerat, eller om man tror det är nära förestående att det ska finnas en misstänkt, säger han till TT.

Sjöstrand har gott hopp om att de senaste mordfallen ska kunna lösas.

– Det är en förhoppning utifrån att vi har väldigt många poliser och duktiga poliser i varje utredning. Dåden har också skett i miljöer där det finns mycket att jobba med och med de förutsättningarna brukar utfallet bli ganska bra.

Men Sjöstrand medger att det finns problem med att få människor att berätta för polisen vad de sett eller hört.

– Olyckligtvis är det så att folk är rädda. Dels är man rädd för vad man tror är gängrelaterade och kriminella element, dels är många rädda utifrån att det skrivs så mycket och den mörka bild som målas upp. Självklart önskar vi att allmänheten vill prata mer. Är man långt inne i den kriminella miljön så finns det säkert stora risker om man pratar, men utanför de miljöerna menar jag att riskerna är väldigt små, säger han.

TT

Publicerad: