Inrikes

Magin tätnar på midsommar

INRIKES

Samhälle. Midsommarfirandet är fullt av märkliga traditioner. Många beror på att man förr såg tiden kring midsommar som särskilt magisk och att gränsen mellan det vanliga och det övernaturliga suddas ut, enligt Tora Wall.

Hon är folklorist och guidar oss genom tre midsommarmyter.

Midsommarstången kan vara den mest klassiska midsommarsymbolen nu för tiden. Men det är inte en symbol för en erigerad penis, som många tror.

– Att det skulle vara en fallossymbol är hämtat från när man trodde att det går tillbaka till forntiden, då använde man mycket sådana symboler och ritualer när man praktiserade soldyrkan bland annat. Men stången är inte så gammal, den kom till Sverige från Tyskland i slutet av medeltiden, säger Tora Wall, folklorist vid Åbo Akademi.

Utsmyckningen med blommor och blad är något som vi återupplivade under 1900-talet. Under årens gång har den smyckats på många olika sätt, till exempel med färgglada äggskal.

Grannens gris

En tradition som är väldokumenterad är att man kan drömma om den man ska gifta sig med på midsommarnatten. Man ska under tystnad plocka sju blommor och klättra över en gärdsgård mellan varje blomma, för att därefter lägga dem under kudden.

– Det skrivs både lekfullt och lite allvarligt om det här. Någon som beskriver ritualen skriver att "jag drömde om grannes gris", men sedan finns det de som skriver att jag drömde om den personen och året efter träffades vi på en marknad, till exempel, säger Tora Wall.

Hon berättar att även om det ofta beskrivs lekfullt så var det också viktigare att gifta sig med rätt person förr, eftersom det inte fanns samma möjlighet att skilja sig som i dag.

Lockas av Näcken

En myt som inte är lika välkänd i vår tid är att man ska avstå från att bada på midsommar, eftersom det är stor risk att lockas av vattenväsendet Näcken.

– Det var i och för sig inte så vanligt att vuxna personer badade förr i tiden. Man hade inte tid med det och man visade sig helst inte naken, säger Tora Wall.

Den som ändå ville ta sig ett dopp kunde sätta en spik eller en kniv bredvid sjön och säga "Näcken på land, jag i vattnet". Då band man fast Näcken på land när man badade och sedan fick man säga man säga ramsan fast tvärtom för att släppa tillbaka honom ned i vattnet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes