Polisen laddad för hemvändarstök

INRIKES

Brott. Många som kommit till hemorten för att fira julafton med familjen passar också på att festa med gamla bekanta på juldagen. Det som brukar kallas hemvändarkvällen kan på vissa håll i landet bli en ganska stökig historia.

– Traditionen är ju att man går ut på krogen och det är en av våra rörigaste kvällar på året. Det är juldagsnatten och nyårsnatten som det är mest folk på krogarna och ganska hög berusningsnivå, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen region Öst som innefattar Jönköpings, Sörmlands och Östergötlands län.

Flera polisområden har förstärkt bemanningen för kvällen eftersom den höga berusningsnivån ofta leder till en del oönskade och ibland brottsliga beteenden.

– Framför allt är det vanligt med misshandel, den moderna varianten av krogslagsmål. Men det förekommer också en del stölder av framför allt handväskor och telefoner, säger Thomas Agnevik.

I polisregion Bergslagen, som innefattar Dalarna, Värmland och Örebro län, brukar juldagen också firas på krogen av hemvändare.

– Det brukar vara mycket folk ute och en del fylleri. Men den erfarenhet jag har är att det inte brukar vara så bråkigt, säger Jens auf der Heiede, vakthavande region Bergslagen.

För den som ska ut i krogvimlet någonstans på juldagskvällen har Thomas Agnevik några goda råd:

– I första hand är det att inte dricka för mycket alkohol. Det kan ju vara trevligt att minnas om man träffade gamla bekanta i morgon. Det kan också vara bra att ha överseende med att det kan vara lite rörigare än vanligt på krogen och inte bli upprörd i onödan, säger Thomas Agnevik.

TT