RFSU

Så onanerar svenskarna

INRIKES

Hälsa. Var tredje svensk onanerar flera gånger i veckan. Och det onaneras både här och där, visar det sig. Många tillfredsställer sig till och med på jobbet.

– Det tycker jag är helt okej, säger sexologen Suzann Larsdotter.

Hälften av männen och tolv procent av kvinnorna onanerar flera gånger i veckan.

Det visar en kartläggning som RFSU låtit göra.

– Det är intressant att veta, eftersom vi vet att onani har så många positiva fördelar, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Bland annat, säger hon, är onani ett bra sätt för att upptäcka den egna kroppen, vad som känns skönt, vilket kan vara värdefullt om man har svårt att få utlösning med sin partner.

– Det finns också forskning som tyder på att regelbundna utlösningar är bra för att förebygga prostatabesvär hos män över 50. Att få erektion och orgasm är också ett sätt att hålla sexlivet vid liv för de som inte har en partner.

TT: För att hålla motorn i gång, så att säga?

– Precis och det kan också ge smärtlindring, eftersom oxytocin och andra hormoner triggas i gång vid orgasm. Men det viktigaste av allt kanske är att det ger en stunds njutning, säger Suzann Larsdotter.

Lite överallt

Enligt undersökningen verkar det inte finnas någon hejd på det blå-gula onanerandet. Förutom i det egna hemmet, onaneras det i bilen, på bussar, i garaget, hemma hos vänner eller på offentliga toaletter. Exempelvis har 16 procent av svenskarna onanerat på arbetsplatsen.

– Så länge man sköter det snyggt ser jag inget fel med det, säger Suzann Larsdotter.

Undersökningen slår också hål på myten att vägen till orgasm skulle vara längre för kvinnor än för män. I undersökningen uppgav 32 procent av männen att det i genomsnitt tar 2-5 minuter innan orgasm vid onani, medan 30 procent av kvinnorna behöver lika lång tid.

– Redan på 1940-talet visade (sexualforskaren) Kinsey att det i genomsnitt tar fyra minuter för både kvinnor och män. Det finns alltså inte någon fysiologisk skillnad mellan könen. Att det tar längre tid vid heterosexuella samlag för kvinnor beror på inte tillräcklig stimulering av klitoris, säger Suzann Larsdotter.

Fortfarande tabu

Det stora problemet med onani, säger hon, är att det fortfarande finns så mycket tabu kring företeelsen. Det pratas för lite om onani.

TT: Det kanske inte är så konstigt, eller?

– Nej, men det är viktigt eftersom det fortfarande är så mycket tabu, framför allt för kvinnor, samtidigt som vi vet att fördelarna är så många, säger Suzann Larsdotter.

Undersökningen bygger på ett statistiskt säkerställt urval där 1 000 svenskar fått svara på frågor om sina onanivanor. Deltagarna var mellan 15 och 65 år.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

RFSU

ÄMNEN I ARTIKELN

RFSU