Polisen: Svårare utreda barnporrbrott

INRIKES

Datalagring. EU-domstolens beslut om att operatörerna inte behöver lagra sina kunders data möttes av både kritik och jubel i går.

Nu oroar sig polis och intressegrupper för att beslutet kan bli ett hårt slag mot jakten på barnporrsbrottslingar.

I går kom ett beslut från EU-domstolen som slår fast att svenska teleoperatörer inte längre kan tvingas av svenska myndigheter att masslagra kundernas trafikuppgifter.

Organisationen Ecpat, som verkar mot barnsexhandel är oroliga för vad domen kan få för konsekvenser för brottsutsatta barn.

– Integritet är väldigt viktigt, men de flesta pratar om sin egen integritet. Vi menar att barn som blivit utsatta, och vars bilder sprids, deras integritet tar man inte med i beräkningen. Det är ju inte vad man skriver eller sökhistoriken som lagras, utan information som polisen behöver för att beivra brott, säger Thomas Andersson, pressekreterare på ECPAT Sverige.

"Vägen stängs"

Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning (Noa), är inte heller nöjd och säger att domen är ett hårt slag mot polisens utredningsmöjligheter.

– Vi får till exempel 600 underrättelser i månaden från en amerikansk samarbetsorganisation som kämpar mot barnpornografi. Då får vi en fillista och vi kan se vilka filer som hanterats av någon med en viss ip-adress. När vi konstaterat att det rör sig om barnporr har vi kunnat gå till operatören och spåra vem som hade ip-adressen och den vägen stängs nu, säger han.

Anders Ahlqvist betonar att det ofta är genom barnporrkonsumenterna polisen hittar de som även begår fysiska övergrepp.

"Vara borta"

Det är alltså om lokaliseringsuppgifter, var någon befunnit sig, och kopplingen mellan ip-adress och person, inte längre kommer att lagras som utredningar kan försvåras.

Polisen ska fortfarande få begära riktad lagring i fall man misstänker grov brottslighet, men det räcker inte, tycker Anders Ahlqvist.

– Om man ska starta en lagring mot en viss person syftar den framåt. All historik kommer ju vara borta och det är den som är intressant, säger han.

TT