Brandbomber mot judiskt kapell i Malmö

INRIKES

Brott. Två brandbomber har kastats mot kapellet på gamla judiska begravningsplatsen i Malmö. Polisen utreder ett misstänkt hatbrott, enligt Sveriges Radio.

– Vi har upprättat en anmälan om försök till mordbrand, man har vad vi bedömer haft för avsikt att få det att börja brinna där på något sätt, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen till radiokanalen.

Det misstänkta dådet inträffade någon gång mellan fredag eftermiddag och måndag förmiddag, enligt judiska församlingens polisanmälan.

Polisen larmades på måndagen, har säkrat spår, gjort en del beslag och ska analysera innehållet i de två kastade flaskorna, berättar polisens presstalesman Nils Norling för TT.

– Vi har ingen misstänkt och uppmanar alla som kan ha sett något på begravningsplatsen och där omkring i helgen att höra av sig till polisen, säger han till TT.

Hatfylld helg

Den judiska begravningsplatsen ligger nära synagogan och har en enskild plats S:t Pauli norra kyrkogård. Flaskorna har brunnit men har inte skadat kapellet.

Händelsen är rubricerad som försök till mordbrand och utreds som ett hatbrott vilket innebär en straffskärpning vid fällande dom.

– Vi ser ett möjligt hatbrottsmotiv, bekräftar Nils Norling.

Vid en demonstration på Möllevångstorget i Malmö i fredags ropades ut hot om våld mot judar med ord som "Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna". Och sent på lördagskvällen attackerades synagogan i Göteborg med brinnande föremål.

Trumps utspel

Men någon koppling till dessa händelser vill polisen inte göra i nuläget.

– Det är ingenting vi kan utesluta. Det är ju en stämning i hela världen kring det här, säger Nils Norling och syftar på president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– Att det kan få effekt i Malmö också har vi sett vi tidigare vid den här typen av händelser.

Freddy Gellberg, ordförande för judiska församlingen i Malmö, är naturligtvis upprörd.

– Vi måste reagera med skärpa. Vi kan aldrig acceptera att vi ska bli angripna för vår bakgrund och vår religion i Malmö. Det finns inte på kartan att acceptera det. Men det är klart att det framkallar en känsla av otrygghet och rädsla hos en del, säger han till Sveriges Radio.

TT