Tatuerad våldtäktsman jagas av polis

INRIKES

Brott. Polisen jagar sedan i fredags en tidigare dömd serievåldtäktsman som misstänks för fyra grova våldtäkter. Mannen har tydliga kännetecken.

Enligt åklagare är han inte känd för överfallsvåldtäkter, men en expert på sexuellt våld kallar honom "jättefarlig".

Serievåldtäktsmannen, som sedan i fredags är häktad i sin frånvaro, är misstänkt för flera övergrepp. Han uppges dock inte vara känd för överfallsvåldtäkter.

– I min utredning är det inte fråga om överfallsvåldtäkter, utan det är fråga om att det har varit någon typ av kontakt med offret innan de här övergreppen sker, säger åklagaren Christine Chi.

Inga uppgifter

Hon poängterar dock att det är information som endast gäller den pågående utredningen.

– Jag har inte koll på vad han har gjort tidigare eller tillvägagångssättet vid tidigare tillfällen.

Polisen hade på morgonen inga uppgifter om var mannen befinner sig och vill inte uttala sig om var han senast sågs.

– Vi har olika uppslag som kontrolleras, men jag vill inte gå in i detalj och tala om det i och med att utredningen pågår. Det jobbas aktivt med det, säger polismannen Jonas Rydén vid avdelningen för grova brott i Örebro, till TT.

Mannen bör vara lätt att känna igen. Enligt åklagaren har han en tatuering i ansiktet. På bilder som cirkulerar i sociala medier syns texten "Blessed" med snirkliga bokstäver över hans ena öga. På samma sida av ansiktet har han även en mindre tatuering, med ett motiv som är svårt att uttyda.

Enligt SVT Nyheter har polis i Kalmar gjort en husrannsakan på en adress i Kalmar kommun.

Bedöms som farlig

Den 38-årige mannen har två gånger tidigare dömts till långa fängelsestraff för olika typer av sexuellt våld. Han misstänks nu för fyra grova våldtäkter, begångna under maj månad.

– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver, sade Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, till TT nyligen.

Polisen är medveten om att många i området kring Örebro är oroliga, men har valt att inte gå ut med en bild på mannen.

– Det är en sak som prövas löpande. I nuläget är bedömningen att vi inte ska göra det. Som vi bedömer det så finns det ingen akut fara för allmänheten, säger Jonas Rydén.

TT