Mustafa-bråket kan bli kris för S
Publicerad 2013-04-16
Stockholm. S-ledningen måste backa om Omar Mustafa, som tvingades bort ut partistyrelsen, kräver 29 socialdemokrater i SvD.
Hanteringen av kontroversen kan leda till en kris för partiet, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.
Det är oacceptabelt att någon som är vald av en S-kongress tvingas avgå efter osaklig kritik från partikamrater och mediedrev, enligt de 29 debattörerna. De kräver att partiledningen tar avstånd från anklagelserna mot Omar Mustafa och uttalar sitt förtroende för honom.
Partisekreteraren Carin Jämtin håller med Stockholms arbetarkommun om att Omar Mustafa inte kunde sitta kvar i partistyrelsen, men medger nu att fel begåtts i partiets hantering av frågan.
På Svenska Dagbladets debattsida skriver Jämtin: "Många har med rätta kritiserat och rest frågetecken kring hur Socialdemokraterna hanterade sina val på partikongressen i Göteborg. Det är tydligt att våra rutiner för valberedningsprocessen inte fungerat och att granskningen av kandidaterna uteblivit".
"Det har heller inte saknats berättigad kritik mot hur vi hanterat den situation som uppstått kring Omar Mustafa", skriver hon.
Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarkommun, ville i dag inte låta sig intervjuas om hanteringen av Mustafa, men svarade på några av journalisternas frågor i samband med civilutskottets sammanträde.
TT: Vad tycker du om kritiken (mot hur partiet hanterat Omar Mustafa)?
– Jag tycker det är jätteviktigt att vi tar en diskussion i vårt parti och i hela samhället om de starka främlingsfientliga strömningar som jag har sett under en hel vecka.
– När det gäller Omar Mustafa så valde jag att be honom att lämna partistyrelsen - men inte för att jag såg den här floden av rasism. Jag gjorde det av skäl som jag inte har möjlighet att diskutera med er. Jag gjorde det på grund av den sammantagna bilden, inte på grund av några dubbla måttstockar.
Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors bedömer att partiledningens hantering av Omar Mustafa har potential att kunna bli en kris för partiet, särskilt om det börjar mobiliseras olika grupper i S.
– Men det handlar inte bara om huruvida Omar Mustafa kan vara med eller inte, utan det är sådana här saker som att man från partiledningens sida inte verkar vilja ta ansvar när det bränner till, säger Hinnfors.
Han tycker att det är ett märkligt beteende att partisekreteraren Carin Jämtin hänvisar frågan till Stockholmsdistriktet och att Veronica Palm inte tydligt förklarat varför det blev ohållbart att Mustafa satt kvar i partistyrelsen.
– Varför blev det ohållbart? Därför att det kommit nya fakta i målet eller är det för att många människor är kritiska?
Hinnfors tycker att partiledningen tydligt borde förklara antingen varför Mustafa kan sitta i partistyrelsen eller varför han inte kan det.
– Man kanske ändå måste våga ta ställning, för nu hukar alla. Det är inte ett sundhetstecken i ett parti, säger Hinnfors.
Han pekar också på hur det gick till när partistyrelse och VU utsågs av partikongressen, att Mustafa nominerades bara några timmar i förväg, att ingen öppet ifrågasatte varför den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson bara blev suppleant i VU och att partiledningen plötsligt lade fram förslaget att utvidga VU med en suppleant-plats.
– Det ger en bild av att det inte är riktigt ordning och reda i partiet, säger Hinnfors.
Trots att Carin Jämtin skriver i sin artikel att hon delar Stockholmsdistriktets bedömning att Omar Mustafa skadade förtroendet för Socialdemokraterna, vill hon inte svara på frågan vad som skadat förtroendet.
– Exakt de detaljerna i samtalen måste de redogöra för, säger hon till TT.
Hon syftar på Stockholmsdistriktets ordförande Veronica Palm. Hon har dock sagt till TT att hon inte vill säga det.
TT: Kvarstår inte oklarheterna varför han skadat förtroendet för partiet?
– Partistyrelsen utses av kongressen och ledamöterna nomineras av partidistrikten. Det är därifrån de får sitt mandat. Därför är det också viktigt att det är de som äger processen.
TT: Men du delar deras bedömning. Det betyder att du måste veta vad de gjort för bedömning.
– De har gjort bedömningen att det skadar förtroendet för det socialdemokratiska partiet och jag delar den bedömningen.
Carin Jämtin har nu tillsatt en arbetsgrupp för att i framtiden förhindra att diskussioner om kandidaters lämplighet förs efter att de valts i stället för innan. Arbetsgruppen ska ta fram bättre rutiner för valberedningen och stärka granskningsprocesserna.
Att stöta sig med stora invandrargrupper från länder där islam dominerar vore en katastrof för Stockholms Arbetarekommun och Socialdemokraterna centralt. Partiet fick 22,6 procent av rösterna i Stockholms kommunval 2010 men mellan 44 och 66 procent i de sju stadsdelarna med störst andel invandrarbakgrund hos befolkningen, sammanlagt nära 100 000 invånare.
I Rinkeby, Tensta, Husby, Skärholmen, Vårberg, Rågsved och Bredäng har mellan 65 och 90 procent utländsk bakgrund och Socialdemokraternas snittsiffra i valet bland de sju var 54 procent.
TT