Mobil bevis mot IS-svensk
Publicerad 2016-02-17
Brott. En beslagtagen mobiltelefon med chatthistorik och bilder spelar huvudrollen i terrorrättegången mot den 17-åriga svenskan i Wien. Själv förnekar flickan att hon är medlem i Islamiska staten (IS).
I början av december greps flickan på tågstationen Westbahnhof i Wien. Hennes familj i Linköping hade då anmält henne försvunnen och eftersom hon radikaliserats den senaste tiden befarade de att hon var på väg till Syrien för att ansluta sig till IS.
Sedan dess har 17-åringen suttit häktad i väntan på att rättegången ska börja, vilket sker på torsdagen.
– Jag utgår från att hon kan åka hem därefter, säger hennes advokat Wolfgang Blaschitz till TT.
Glädje över Parisdåd
Åtalet gäller medlemskap i terrororganisation och åklagarens bevismaterial är chatthistorik, kontakter och bilder i hennes beslagtagna mobiltelefon. Till exempel skrev hon efter terrordåden i Paris att Frankrike fick betalt för sina handlingar i Syrien och att den som inte kan känna glädje över detta är skenhelig. Bilder som visar avrättningar utförda av IS rättfärdigas och det finns konversationer som enligt åklagaren visar att hon ville hitta en IS-krigare att gifta sig med, skriver österrikiska nyhetsbyrån APA.
– Men det menade hon inte allvar med. Hon är bara 17 år, säger Wolfgang Blaschitz om giftermålsplanerna.
17-åringen tog sig med buss via Göteborg och Malmö till Köpenhamn, och vidare med tåg till Hamburg. En obekant person ska ha erbjudit sig att betala för en tågbiljett till Wien, där hon skulle träffa två flickor hon fått kontakt med på Twitter. När flickan greps hade hon inget pass med sig, men 2 000 kronor i kontanter.
Max fem års fängelse
I Österrike är straffet för att tillhöra en terrororganisation 1-10 års fängelse, men när det handlar om unga halveras strafftiden. 17-åringen kan alltså dömas till högst fem års fängelse.
I dag är så kallade terrorresor inget brott i Sverige. Men från den 1 april kan den som reser utomlands för att begå eller förbereda terrorbrott dömas till fängelse.
Under rättegången i Wien kommer flickans föräldrar att vara med, liksom utredare från svensk polis som "är med för att lära". Dessutom kommer representanter från ett team vid länsstyrelsen i Stockholm som arbetar mot människohandel att finnas i rättssalen. I Sverige pågår en utredning om människohandel, där flickan i stället figurerar som brottsoffer.
TT