Recepttjänsten låg nere sju timmar

INRIKES

Hälsa. Under tisdagen gick det inte att hämta ut receptbelagda mediciner på apotek runtom i landet.

Först sent på kvällen var problemet med e-recepttjänsten åtgärdat.

Problemen med elektroniska recept började vid 14.30-tiden. Först sent på tisdagen kunde E-hälsomyndigheten, som hanterar systemet, meddela att problemet var åtgärdat.

– Vi har goda nyheter - nu är e-recepttjänsten igång, sade Erika Burlin Hellman, pressansvarig på E-hälsomyndigheten, till TT kvart i tio på tisdagskvällen.

Grundlig analys

Natten till onsdag kommer man däremot att behöva göra vissa åtgärder, meddelar myndigheten.

– Under natten kan det vara lite svårt att få tillgång, men eftersom det inte finns så många nattöppna apotek så ska det inte vara speciellt märkbart. Vi kommer tillsammans med IT-driftsleverantören grundligt att analysera det som har hänt och hur det kunde hända, säger hon.

Om den här typen av tekniska problem uppstår kan apoteken och vården i brådskande ärenden lämna ut läkemedel.

– Om en person måste få ut ett recept, en bedömning som görs av apoteken, så kan de använda en manuell rutin för att lämna ut medicin, säger Erika Burlin Hellman.

Manuell hantering

På apoteket i Danderyds sjukhus utanför Stockholm var läget ändå lugnt under tisdagen.

– Det har inte fått ökad patientströmning eller något ökat behov av akuta läkemedel. Vi har däremot gått över till rutiner med pappersrecept och är frikostigare med att ge extra dos till dem som behöver påbörja någon behandling, säger Åsa Hammar, chefsläkare på sjukhuset.

Varje månad hämtas det ut cirka nio miljoner recept varav 98 procent är e-recept, uppger E-hälsomyndigheten.

TT