LO hoppas på stoppat SD-flöde

INRIKES

Politik. LO-medlemmar är Sverigedemokraternas viktigaste väljargrupp. Men flödet kan vara stoppat hoppas LO-ledningen.

– Men vi är absolut inte nöjda, det kan man inte vara när 20 procent säger sig sympatisera med SD, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin.

Drygt 20 procent av LO-medlemmarna sympatiserar med SD, enligt SCB:s partisympatimätning, ungefär samma nivå som i maj, men klart lägre än för ett år sedan då siffran låg på 24 procent.

– Arbetet det senaste året har börjat bära frukt, säger Therese Gouvelin och syftar på den opinionsbildning som facket bedriver.

LO-ledningen tror inte att stödet för SD bara handlar om invandringsfrågan och främlingsfientlighet, utan nämner precis som många andra bedömare att det handlar om proteströster mot det så kallade etablissemanget och ett utanförskap - klyftorna mellan stad och land.

Kommer kanske

Sverige går bra ekonomiskt och löntagarna får reallöneökningar år från år. Men klyftorna har ökat och det finns en oro för framtiden som måste tas på allvar, enligt Gouvelin.

– Är det någon som kommer om det händer något, kommer ambulansen? Den typen av oro, säger hon om utvecklingen och känslan utanför städerna.

– Då är det lätt att fastna för kortsiktiga och populistiska lösningar, säger Gouvelin.

Bättre service

LO har därför dels dragit igång ett opinionsarbete mot SD, dels ett arbete för jämlikhet.

– Det krävs att vi är ute på arbetsplatserna och lyssnar, att vi täpper till gapet mellan människor och etablissemanget, säger Gouvelin och medger att även LO kan ses som en del av etablissemanget.

Regeringen kan också göra mer.

– Prio ett är skolan, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och pekar på att kunskapsklyftorna ökar, trots de enligt Pisa-rapporten bättre skolresultaten.

– En annan sak kan vara bättre service och att skapa jobb i hela landet, säger han.

TT