Åhléns tar bort luciabilden

INRIKES

Samhälle. Först rader av rasistiska kommentarer - därefter starka kärleksreaktioner.

Nu har Åhléns bestämt sig:

Bilden på en mörkhyad pojke i luciakläder tas bort från företagets Facebooksida.

– Det är av hänsyn till pojken och hans familj, säger företagets informatör Monica Hultgren till TT.

I övrigt vill varken hon eller företaget kommentera beslutet. Förutom på Åhléns Facebooksida har bilden även förekommit i en katalog som Åhléns skickat ut till kunder.

– Den kan vi av förklarliga skäl inte göra så mycket åt nu, säger Monica Hultgren.

Bilden på pojken i luciakläder och ljuskrona lades upp på sidan för snart en vecka sedan. Reaktionerna blev omedelbara, "VIDRIGT av er att göra narr av våra nordiska traditioner så där" och "Fan jag spyr", är bara ett axplock från kommentarerna i sociala medier.

Motreaktioner kom dock snart i form av en våg av kommentarer, bland annat från Facebookgruppen #jagärhär som arbetar mot hat på nätet. Enligt SVT Nyheter ska bilden ha kommenterats cirka 10 000 gånger.

En släkting till barnet uttalade sig i helgen för Aftonbladet:

– Som svensk med utländskt påbrå får man höra dag in och dag ut att man ska anpassa sig till Sverige och ta del av svenska traditioner, men när man väl gör det så får man en massa hat emot sig. Tragiskt, säger personen till tidningen.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) stöttar pojken. Hon lade på lördagskvällen upp en bild på sig själv på Instagram med luciakrona med kommentaren "Kärlek och respekt. Det är inte så svårt. #jagärhär".

– Det handlar inte bara om pojken och hans familj, det handlar om oss alla, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Lucia