Regeringen tar beslut om EMA-kampanj

INRIKES

Politik. Regeringen växlar nu upp jakten på EU:s läkemedelsmyndighet EMA, som man hoppas ska placeras i Stockholm-Uppsalaregionen när Storbritannien lämnar unionen.

På torsdagen har sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) kallat till pressträff tillsammans med EU-minister Ann Linde (S) för att presentera "ett svenskt initiativ med anledning av Brexit".

Wikström bekräftar för TT att initiativet handlar om hur regeringen ska satsa på att få EMA till Sverige. EMA, som godkänner läkemedel i Europa, ligger i dag i Storbritannien. Men om britterna lämnar EU får EMA lämna britterna.

I en debattartikel i torsdagens Dagens industri berättar de båda ministrarna, tillsammans med statsrådskollegorna Helene Hellmark Knutsson (S) och Mikael Damberg (S), om den kampanj som planeras gentemot övriga EU-medlemsstater. Bland annat ska ett särskilt sekretariat inrättas för att planera och organisera kandidaturen.

Regeringen pekar ut Stockholm-Uppsalaregionen som en tänkt plats för en framtida lokalisering av myndigheten.

Det har sedan tidigare varit känt att regeringen är sugen på att få EMA till Sverige. Men att EU:s smittskyddsmyndighet redan ligger här, medan många medlemsländer ännu inte har någon EU-myndighet, kan ligga Sverige i fatet, enligt bedömare.

TT