Tullen stoppade miljoner tabletter

Brott. Mängder av droger, dopningsmedel, läkemedel och farliga föremål togs i beslag när Tullverket ökade insatserna mot den illegala handeln.

– Att vi under en månads tid skulle göra över 2 000 beslag var rätt förvånande, säger Bertil Östgård vid Tullverket.

Under fyra veckor hösten 2015 genomförde Tullverket utökade insatser för att störa narkotikahandeln och öka sina kunskaper om hur omfattande narkotikasmugglingen är i post- och kurirflödet. Resultatet blev ett kraftigt ökat antal tillslag jämfört med motsvarande period föregående år, 2 132 jämfört med omkring 500 beslag 2014.

– Vi ökade under en månads tid våra beslag med 326 procent, säger Bertil Östgård, nationellt kontrolloperationsansvarig vid Tullverket.

Hundratals länder

I operationen kontrollerades försändelser från ett hundratal olika avsändarländer. Flest beslag kom från Singapore, Storbritannien, Indien och Nederländerna.

Främst beslagtogs läkemedel följt av dopningsmedel, hälsofarliga varor och missbrukssubstanser. Bland annat hittades 1,7 miljoner dopningstabletter och cirka 60 000 kapslar av det narkotiska läkemedlet Tramadol.

– När vi fyrdubblade personalstyrkan så väntade vi oss naturligtvis att det skulle få ordentliga effekter. Men att vi skulle göra över 2 000 beslag som skulle fördelas till 517 orter i Sverige var rätt förvånande, säger Östgård.

Varför Tullverket inte alltid arbetar på det här aktiva sättet är enligt honom en fråga om personella resurser.

Narkotikahandeln ökar

– Ingen vore gladare än jag om vi fick ett tillskott av personal. Det är en resursfråga att kunna ha så mycket tjänstemän igång hela tiden, säger han.

Gällande narkotika ökar näthandeln, och beställarna finns i hela landet. Bland annat beslagtogs 25 000 tabletter av missbrukssubstansen Metizolam som narkotikaklassades i januari i år och som har likheter med Valium och Sobril.

– Effekten är lugnande och den kan vara farlig i kombination med alkohol och andra droger, säger Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium.

Förutom redan narkotikaklassade preparat som exempelvis kokain, amfetamin och cannabis hittades flera nya substanser som ännu inte är narkotikaklassade men som får omhändertas och förstöras av tull och polis.

– De här drogerna går inte att lagföra men de går ju att få bort från marknaden, säger Bertil Östgård.

TT