Kadmium finns ännu kvar i maten

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa. Kadmium i kosten är fortfarande ett problem. Enligt Livsmedelsverket riskerar ett par hundra tusen svenskar att få i sig så mycket av tungmetallen via vegetarisk kost att de kan komma att drabbas av njurproblem och benskörhet.

Förekomsten av kadmium minskar inte i livsmedel i Sverige, trots ett antal åtgärder som att minska användningen av kadmiumbatterier, minskade utsläpp från industrin och mindre kadmium i handelsgödsel.

En orsak är att mat odlas på mark med naturligt höga halter av kadmium, rapporterar Vetenskapsradion. Förutom vegetarianer utgör även kvinnor med järnbrist en riskgrupp, då kroppen tar upp mer kadmium från maten när den lider brist på järn.

– Trots alla insatser som är gjorda verkar det inte som att vi har sänkt människornas exponering. Så det måste nog till att sänka halterna i den mat vi äter. Jag tror det är det allra viktigaste, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till radion.

Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) finns marker med höga kadmiumhalter i bland annat delar av Österlen i Skåne, delar av Östergötland och delar av Jämtland.

TT

Publicerad: