Sänkt pensionärsskatt i S-påskägg

Stockholm. Socialdemokraterna föreslår sänkt skatt för pensionärer. Miljöpartiet och Vänsterpartiet gör tummen upp.

Men pensionärsorganisationerna är inte helt nöjda.

Kampen om väljarna över 65 år går vidare och S föreslår nu en skatteväxling, från höginkomstagare till pensionärer. Första steget väntas ge en genomsnittspensionär 50 kronor mer i månaden.

– Den här regeringen har infört en skatteklyfta mellan pensionärer och löntagare och tanken var att det skulle skapa en massa jobb men nu har vi sett under ett antal år att det inte har gjort det, säger S ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson till TT.

"Dubbla tungor"

Uttalandet upprör Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton. Han säger att Magdalena Andersson "talar med dubbla tungor".

– Den här skillnaden mellan pensionärer och dem som arbetar beror på jobbskatteavdragen, som ju Socialdemokraterna har gått med på, alla fem, säger Hamilton till TT.

MP och V är betydligt mer positiva. Miljöpartiet har som mål är att klyftan helt ska bort och Vänsterpartiet öppnar för att det kan finnas något åt pensionärerna i deras kommande budget.

– Vi har hittills valt att sänka skatten för långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa. Det har varit vår prioritering men vi får se vad som kommer, säger Ulla Andersson (V).

Steg på vägen

Sveriges Pensionärsförbund är inte så imponerat av förslaget.

– Det är väl bra att S har uppmärksammat att pensionärerna finns, men en 50-lapp har vi fått några gånger av Alliansregeringen och det behövs mer än det för att vi ska bli glada, säger ordförande Karl Erik Olsson.

Curt Persson, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, ser dock förslaget som ett tecken på att frågan tas på allvar.

– Det är bra att Magdalena Andersson går ut och gör en så klar deklaration att det inte är motiverat med en skatteskillnad mellan lön och pension, säger han, och tillägger att kampanjen fortsätter för att minska klyftorna.

TT

Publisert: