Fyra av sex vänsterextremister frias

Västerås. Den första domen av tre mot vänsterextremister från Revolutionära fronten har fallit. För åklagaren blev den ett bakslag då rätten inte ansåg att bevisen höll hela vägen.

Enligt åklagaren har vänsterextremisterna misshandlat, kastat rökbomber, hällt frätande ämnen i brevlådor, hotat och klottrat. Västmanlands tingsrätt anser att brotten inträffat men tycker inte att bevisen håller för att fälla samtliga åtalade.

Fyra av sex går därför helt fria och de två som fälls för brott fälls inte på alla åtalspunkter.

En 23-åring som framställts som dominerande i gruppen fälls för olaga hot, ofredande, skadegörelse och brott mot knivlagen till fem månaders fängelse. En 22-åring fick dagsböter som påföljd för brott mot knivlagen.

– Jag hade sett fram mot fällande dom på flera åtalspunkter. Då hade vi sett betydligt högre straffvärden, säger åklagaren Helena Lundgren som förmodligen kommer att överklaga tre-fyra åtalspunkter, varav en gäller misshandel.

Under rättegången har Säpo vittnat om att samtliga sex åtalade tillhör Revolutionära fronten (RF) som inte drar sig för att ta till våld. Själva har de nekat.

På kort tid i år har det kommit tre åtal mot medlemmar ur RF. Domen från Västmanlands tingsrätt var den första.

TT

Publisert: